Špajza 23. kolovoza 2021.

Maslinovo ulje traje puno kraće nego sto si mislila!

Maslinovo ulje foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekstra djevičansko maslinovo ulje čini svako jelo ukusnijim, no rok trajanja mu je kraći nego što misliš

Mnogi od nas s godišnjeg odmora vratili su se s bocom neodoljivo mirisnog domaćeg maslinovog ulja. Kako se radi o posebnom proizvodu koji ne možemo tako lako kupiti u svakom supermarketu, na hranu ga dodajemo pažljivo i pokušavamo iskoristiti maksimum kroz cijelu godinu. Dok ostale mediteranske namirnice poput crnog vina ili balzamičnog octa postaju sve bolji kako vrijeme odmiče, isto ne vrijedi i za maslinovo ulje. 

Maslinovo ulje najbolje je konzumirati što svježije. Ovo ulje prepuno antioksidansa i korisnih sastojaka s vremenom gubi svoj karakteristični okus i miris, a ako ga predugo držimo na polici, moglo bi potpuno uništiti jelo u koje ga dodajemo. Iako od maslinovog ulja koje se "pokvarilo" nećemo dobiti želučane probleme, svakako ćemo dobiti manje kvalitetno jelo. 

Posebno je kvarljivo nefiltrirano maslinovo ulje, dok ono filtrirano može na polici stajati i do dvije godine. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je potrošiti unutar nekoliko mjeseci od otvaranja, a maksimum koji možeš izvući je 12 mjeseci. Osim okusa i mirisa, maslinovo ulje koje predugo stoji otvoreno izgubit će i vrijedne antioksidanse. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Maslinovo ulje najbolje je koristiti svježe foto: SHUTTERSTOCK
 

Kako produljiti rok trajanja maslinovom ulju?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje najčešće je korišteno u kuhinji, a upravo je ono najviše osjetljivo na temperaturu, svjetlost i zrak. Postoji nekoliko savjeta koji će osigurati punoću okusa maslinovog ulja nekoliko mjeseci nakon što je otvoreno. 

  • Ulje drži u neprozirnom pakiranju

Komponente maslinovog ulja koje mu daju aromu raspadaju se pod utjecajem svjetlosti pa je tako najbolje ulje držati u neprozirnim staklenim bocama. Kada kupuješ ulje obrati pozornost na pakiranje, no ako kupiš ulje u prozirnoj boci uvijek ga možeš preliti u neprozirnu. 

  • Nemoj ga držati pored štednjaka

Mnogi ulje i začine često drže pored štednjaka kako bi im bili lako dostupni dok kuhaju. I dok soli, papru ili suncokretovom ulju neće smetati takva pozicija, toplina štednjaka mogla bi ubrzati kvarenje maslinovog ulja. Maslinovo ulje najbolje je skladištiti u ormariću ili smočnici, daleko od izvora topline. 

  • Optimalna temperatura je oko 20°C

Možda ti se čini kako bi ekstra djevičansko maslinovo ulje mogla zaštiti od kvarenja tako što ćeš ga staviti u hladnjak, no to nije rješenje. Pojedine masne kiseline iz maslinovog ulja u hladnjaku postaju krutine pe ćeš tako dobiti grudice u ulju, što nitko ne želi. Najbolja temperatura skladištenja maslinovog ulja je između 17 i 22°C.  
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Maslinovo ulje uvijek skladišti u tamnim staklenim bocama foto: SHUTTERSTOCK
 

  • Uvijek dobro zatvori bocu 

Ono što nikako ne bi trebala je ostaviti bocu maslinovog ulja bez čepa. Zrak je najveći neprijatelj osjetljivih ulja poput maslinovog i zato bi boca u kojem se nalazi uvijek trebala biti zatvorena, čak i ako koristiš nastavak za lijevanje. Ulje u dodiru sa zrakom oksidira što mu drastično smanjuje kvalitetu. 

Što s pokvarenim uljem?

Ako tvoje maslinovo ulje stoji na polici već duže vrijeme, velike su šanse da je pokvareno. Jednom kada je izgubilo karakterističan miris i okus ili čak poprimilo neugodan okus, vrijeme je da ulje baciš. Nipošto ga nemoj izlijevati u odvod - jednostavno ga prelij u posudu od materijala koji se ne može reciklirati i baci u običan otpad. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.