Špajza 11. veljače 2016.

Jedite muesli za ljepše i bolje misli!

zitarice.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagotvorni učinci žitnih pahuljica na zdravlje sve su češće tema jutarnjih i ne samo jutarnjih razgovora. U to ime, eto i riječi stručnjaka...

U uglednom časopisu Obesity nedavno je objavljena studija znanstvenika s Harvard Medical School kojom je utvrđen smanjen rizik od dijabetesa tip 2 u muškaraca koji konzumiraju žitarice za doručak. U istraživanju je sudjelovalo čak 21.152 ispitanika prosječne dobi od 53 godine. Ispitanici su praćeni tijekom 19 godina i tijekom tog razdoblja u 1958 ispitanika je dijagnosticiran dijabetes. Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali visok unos žitnih pahuljica, osobito cjelovitih žitarica, a ne rafiniranih, imali niži rizik obolijevanja od dijabetesa. I ranije provedene studije ukazale su na brojne blagotvorne učinke žitnih pahuljica na zdravlje, zapravo radi se o jednoj od rijetkih industrijskih namirnica koja ima besprijekornu nutricionističku reputaciju.

Osobe koje konzumiraju žitne pahuljice za doručak imaju niži indeks tjelesne mase, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, a nedavno je dokazano da muškarci koji redovito konzumiraju integralne žitne pahuljice imaju nižu stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i općenito manju smrtnost. Ljudi konzumiraju žitarice i proizvode žitarica već barem 10000 godina, a žitarice za doručak prehrambena su navika sve većeg broja ljudi. No, jeste li se ikada zapitali kako je nastala kategorija žitarica za doručak, proizvoda koje danas možemo nabaviti na svakom koraku, u raznim okusima i oblicima?

Nutritivni sastav muesli žitarica

Žitne pahuljice su mješavina žitarica koje se obično konzumiraju za doručak. Uglavnom se sastoje od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica, a ponekad su im dodani i orašasti plodovi, suho voće, med, začini ili čokolada. Najčešće se poslužuju s mlijekom ili jogurtom, ali mogu poslužiti i kao ravnopravna namirnica u vrhunskim kulinarskim kreacijama.

Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo prirodnih vitamina, malo masnoća i složeni ugljikohidrati čine muesli idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi. Nakon uživanja u muesliju, razina šećera u krvi povećava se polagano. Stoga muesli osigurava dulji osjećaj sitosti, a pritom se nije potrebno odricati od odličnog okusa. Iako su žitne pahuljice i prirodno bogate mnogim vrijednim nutrijentima, idealna su namirnica za obogaćivanje vitaminima, mineralima, probioticima, prebioticima i prehrambenim vlaknima.

Obogaćivanje žitarica može nam omogućiti ostvarivanje 100%-tne RDA vrijednosti (vrijednost preporučene dnevne doze) za širok spektar nutrijenata. Pri odabiru žitarica mudro je posegnuti za cjelovitim žitnim pahuljicama koje su obogaćene primjerice kalcijem, folnom kiselinom ili antioksidansima, a ujedno valja proučiti deklaraciju i provjeriti udio šećera. Naime, neke žitne pahuljice, posebice one namijenjene djeci mogu biti dodatno zaslađene kako bi bile privlačnije mališanima.  

Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer). U nastavku je prikazana nutritivna vrijednost hrskave mješavine žitarica s dodatkom suhog voća, vitamina, prehrambenih vlakana i omega-3 masnih kiselina.

Savjet za doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu i nikako ga ne bi smjeli zapostavljati. Česta isprika je nedostatak vremena za pripremu kvalitetnog obroka, međutim, odlučite li se na žitarice s visokovrijednim fermentiranim mliječnim proizvodom, za pripremu i konzumiranje trebat će Vam oko 5 minuta. Vjerojatno toliko možete izdvojiti! Želite li niskokaloričan jutarnji obrok, odaberite kukuruzne pahuljice i prelijte ih obranim mlijekom, ili fermentiranim mliječnim proizvodima sa niskim udjelom mliječne masti.

Ukoliko pak imate potrebu za visokokaloričnim jutarnjim obrokom, odaberite muesli s dodanim komadićima voća, orašastim plodovima i čokoladom te ih prelijte mlijekom sa višim udjelom mliječne masti.  

Odličan primjer zdravog doručka, naročito za školarce, je tzv. „Oslo doručak“: zobene pahuljice se namoče uvečer u mlijeko. Ujutro se smjesa zagrije, doda žličica meda i sitno naribana mrkvica ili jabuka te doda još vrućeg mlijeka. Po želji se može dodati i bilo kojeg suhog voća. Takav doručak ima odličnu nutritivnu vrijednost, jer se sastoji od vrijednih žitarica, a sadrži i mnoštvo vitamina i minerala te prehrambenih vlakana te proteina i kalcija porijeklom iz mlijeka.  

Šest razloga za svakodnevnu konzumaciju

1. Muesli se obično konzumira za doručak, a doručak je najvažniji dnevni obrok
2. Priprema iziskuje izrazito malo vremena
3. Muesli sadrži idealno izbalansirane omjere ugljikohidrata, proteina i masti
4. Profil masti usklađen je sa suvremenim preporukama za unos masti – te proizvodi sadrže nizak udio zasićenih masti.
5. Visok udio složenih ugljikohidrata osigurava bogatstvo prehrambenih vlakana te daje dulji osjećaj sitosti i stabilnu razinu šećera u krvi.
6. Ovakvi proizvodi obogaćeni su vitaminima i mineralima, te predstavljaju ukusan i praktičan izvor ovih vrijednih nutrijenata.
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.