Špajza 12. travnja 2023.

Iva Erić radi impresivne torte koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Iva Erić
Iva Erić foto: Šlag na kraju
gastro postao gastro.24sata.hr
Po struci arhitektica, po strasti slastičarka - upoznajte 28-godišnju kreatoricu najzanimljvijih torti na našem tržištu koje od 2017. godine kreira pod imenom Šlag na kraju

Kada ste po profesiji diplomirana arhitektica, a po vokaciji ljubiteljica izrade torti i slatkoga onda rezultat tih dviju ljubavi može biti jedino – impresivan! Iva Erić, 28-godišnja začetnica brenda Šlag na kraju već je tijekom studiranja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu počela izrađivati torte i sitne kolače za obitelj i prijatelje pa je vjerojatno bilo samo pitanje vremena kada će svoj hobi i strast pretvoriti u stalni posao. 

 | Author: Šlag na kraju Otvaranjem Instagram profila 2017. godine službeno započinje priča o Šlagu na kraju foto: Šlag na kraju

Eksperimentiranje s dekoracijama

Otvaranjem Instagram profila 2017. godine službeno započinje priča o Šlagu na kraju, u kojoj Ivina ljubav prema arhitekturi i znanje o kompoziciji, teksturama i bojama prerasta u atraktivne monumentalne torte i cupcakes kreacije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Cartoon cakes Možda vas zanima... Torte kao iz crtića su pravi hit. I jako su fine! Najave

 

"Meni je kuhinja prirodno okruženje. Još sam kao dijete pomagala mami u izradi kolača i jako rano naučila kuhati. Tako da je ljubav oduvijek tu, a po prirodi sam i vrlo kreativna.

Tijekom studiranja počela sam sve više eksperimentirati s dekoracijom i isprobavati razne stvari koje sam gledala na YouTubeu. I tu su se stvorile preteče ovih torti koje danas vidite", objašnjava nam Iva.

 | Author: Šlag na kraju "Još sam kao dijete pomagala mami u izradi kolača i jako rano naučila kuhati", otkriva nam Iva foto: Šlag na kraju

Svoju prvu impresivniju tortu napravila je 2017. godine za prijateljičin rođendan. Bila je vrlo visoka, a sastojala se od 6 slojeva biskvita i kreme, ukrašena cvijećem, karamelom i smokvama. Upravo je ta torta pokrenula lavinu komentara  i odvela je u smjeru otvaranja biznisa.

Neke torte se rade danima

Na pitanje koliko traje izrada jedne takve torte Iva nam odgovara kako je doista dug proces jer između svakog dijela postoji vrijeme hlađenja/sušenja dekoracija. 

 | Author: Šlag na kraju Neka dekoracija se suši po 2-3 dana foto: Šlag na kraju

"Nakon što se biskviti i kreme naprave, moraju se ohladiti barem nekoliko sati. Nakon što se torta složi, mora se preko noći ohladiti u hladnjaku prije nego se krene stavljati dekoracija.

Neka dekoracija se suši po 2-3 dana! Tako da je to proces od barem 2 pa sve do 4 dana - ovisno o vrsti dekoracije i njenoj izradi. Naravno, nije to efektivan rad, jer ima dosta praznog hoda, ali najbolje bih ga tako opisala", kaže Iva.

U izradi ovakvih torti potrebno je puno, puno prakse. Iva objašnjava kako mnogima često nešto ne uspije iz prve pa onda odustanu i pomisle da to nije za njih. Priznaje kako se to i njoj događalo i kako se to događa svakom slastičaru/kuharu – svima treba hrpa pokušaja, pogrešaka, dugih sati rada i volje da bi savladali tehnike i uspjeli. 

 | Author: Šlag na kraju U izradi ovakvih torti potrebno je puno, puno prakse foto: Šlag na kraju

Inspiracija svuda oko nas

"Savjetujem svima da gledaju izradu dekoracija na društvenim mrežama i raznim kanalima, danas se doista puno toga može online naučiti. I onda krenite malo po malo u isprobavanje, i nemojte posustati nakon prve greške", savjetuje Iva Erić. 

U potrazi za inspiracijom za neku tortu i sama voli primati sugestije, no ne prima fotografije s interneta, odnosno fotografije tuđih torti po kojima onda treba napraviti istu takvu. Najčešće njezini klijenti opišu svoje želje, paletu boja, smjer u kojem žele ići, i onda Iva iz toga izvuče neku svoju viziju i pretoči ju u tortu.

 | Author: Šlag na kraju "Sve može biti inspiracija!", govori nam Iva, pa tako i neki unutarnji osjećaji foto: Šlag na kraju  | Author: Šlag na kraju Šlag na kraju - slatki brend koji spaja Ivinu ljubav prema izradi torti i arhitekturu, koju je studirala foto: Šlag na kraju

Inspiraciju pronalazi u doslovno svemu oko sebe: umjetnosti, lijepom izlogu na ulici, prirodi, modi… "Sve može biti inspiracija!", govori nam Iva, pa tako i neki unutarnji osjećaji – stoga, kad je i Iva nemirna onda je i torta  - "malo nemirna, kaotična, ekspresivnija…"

 

Možda vas zanima... Od ove Snickers torte rastu zazubice! Recepti

 

 | Author: Šlag na kraju Iva za sada ima sasvim dovoljno klijenata u zagrebu i nema potrebu za širenjem posla foto: Šlag na kraju

Detaljnije upute na TikTok kanalu Šlag na kraju

"Poduzetništvo se sastoji od puno elemenata, ne samo konačnog proizvoda koji vidite. Puno se tu stvari mora poklopiti i poći u dobrom smjeru. Tako da meni osobno se isplati, ali vjerujem da nekim ljudima koji se bave istim poslom se ne isplati. Tu nema pravila.

Zasad imamo dovoljno klijenata za uspješan posao na području Zagreba i nemam potrebe širiti se van granica Lijepe naše, no nikad ne reci nikad. Možda s nekim digitalnim proizvodom“, priznaje Iva.

@slagnakraju Da mi je netko rekao da ću ovo raditi....💖 . . . #cake #cakedecoration #cakedecorating #food #foodtiktok #sweets #recipe #cakes #recept #hrana #slatko #torte #kuhanje #baking #storytime ♬ original sound - slagnakraju

Iva sve poziva da prate njezin TikTok kanal Šlag na kraju, gdje kroz brojna videa pokazuje koji su sve alati potrebni za dekoriranje, kako jednostavno dekorirati torte, razne složene dekoracije, recepte za kolače… 

A s nama je podijelila recept koji (ipak) svatko može napraviti.

 | Author: Šlag na kraju I Ivina torta od mrkve može biti odlična osnova za ove ukrašene ljepotice foto: Šlag na kraju

Carrot cake torta

Sastojci - za biskvit:

  • 500 g mrkve
  • 300 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 130 ml pirea od jabuke (ili sitno naribana jedna jabuka) - ovo je bitno za sočnost
  • 120 ml suncokretovog ulja/kokosovog ulja/otopljenog maslaca
  • 120 g glatkog brašna
  • 120 g oštrog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žličice začina za medenjake (ili iskombiniraj cimet, đumbir i muškatni oraščić)

Sastojci - za kremu:

  • 500 g krem sira (ili 250 g krem sira + 250 g mascarponea)
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 2 šake lješnjaka/oraha/badema

 

Možda vas zanima... Bento torte – volimo mini torte s porukom iz zagrebačke slastičarnice Špajza

 

Postupak:

  1. Oguli i izribaj mrkvu (ne na skroz sitno nego na krupniji ribež). Pjenjačom lagano izmiješaj mrkvu, šećer, jaja, jabuku i ulje (ne umutiti, samo izmiješati). Sjedini sve suhe sastojke i lagano ih dodaj u mokre, sve izmiješaj i ulij u 2 kalupa od 20 cm (za višu tortu) ili 2 kalupa od 24 cm (za nižu tortu). Peci na 180 stupnjeva 45-60 minuta.
  2. Savjet: omotaj namočene hladne krpe oko kalupa kako bi ti biskvit ispao ravan a ne s 'kupolom'.
  3. Napravi kremu: Izmiksaj slatko vrhnje i pred kraj mu dodaj sir. Na kraju umiješaj orašaste plodove.

 | Author: Šlag na kraju Šlag na kraju foto: Šlag na kraju

 | Author: Šlag na kraju Šlag na kraju foto: Šlag na kraju

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.