Kada ste po profesiji diplomirana arhitektica, a po vokaciji ljubiteljica izrade torti i slatkoga onda rezultat tih dviju ljubavi može biti jedino – impresivan! Iva Erić, 28-godišnja začetnica brenda Šlag na kraju već je tijekom studiranja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu počela izrađivati torte i sitne kolače za obitelj i prijatelje pa je vjerojatno bilo samo pitanje vremena kada će svoj hobi i strast pretvoriti u stalni posao.
Eksperimentiranje s dekoracijama
Otvaranjem Instagram profila 2017. godine službeno započinje priča o Šlagu na kraju, u kojoj Ivina ljubav prema arhitekturi i znanje o kompoziciji, teksturama i bojama prerasta u atraktivne monumentalne torte i cupcakes kreacije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
"Meni je kuhinja prirodno okruženje. Još sam kao dijete pomagala mami u izradi kolača i jako rano naučila kuhati. Tako da je ljubav oduvijek tu, a po prirodi sam i vrlo kreativna.
Tijekom studiranja počela sam sve više eksperimentirati s dekoracijom i isprobavati razne stvari koje sam gledala na YouTubeu. I tu su se stvorile preteče ovih torti koje danas vidite", objašnjava nam Iva.
Svoju prvu impresivniju tortu napravila je 2017. godine za prijateljičin rođendan. Bila je vrlo visoka, a sastojala se od 6 slojeva biskvita i kreme, ukrašena cvijećem, karamelom i smokvama. Upravo je ta torta pokrenula lavinu komentara i odvela je u smjeru otvaranja biznisa.
Neke torte se rade danima
Na pitanje koliko traje izrada jedne takve torte Iva nam odgovara kako je doista dug proces jer između svakog dijela postoji vrijeme hlađenja/sušenja dekoracija.
"Nakon što se biskviti i kreme naprave, moraju se ohladiti barem nekoliko sati. Nakon što se torta složi, mora se preko noći ohladiti u hladnjaku prije nego se krene stavljati dekoracija.
Neka dekoracija se suši po 2-3 dana! Tako da je to proces od barem 2 pa sve do 4 dana - ovisno o vrsti dekoracije i njenoj izradi. Naravno, nije to efektivan rad, jer ima dosta praznog hoda, ali najbolje bih ga tako opisala", kaže Iva.
U izradi ovakvih torti potrebno je puno, puno prakse. Iva objašnjava kako mnogima često nešto ne uspije iz prve pa onda odustanu i pomisle da to nije za njih. Priznaje kako se to i njoj događalo i kako se to događa svakom slastičaru/kuharu – svima treba hrpa pokušaja, pogrešaka, dugih sati rada i volje da bi savladali tehnike i uspjeli.
Inspiracija svuda oko nas
"Savjetujem svima da gledaju izradu dekoracija na društvenim mrežama i raznim kanalima, danas se doista puno toga može online naučiti. I onda krenite malo po malo u isprobavanje, i nemojte posustati nakon prve greške", savjetuje Iva Erić.
U potrazi za inspiracijom za neku tortu i sama voli primati sugestije, no ne prima fotografije s interneta, odnosno fotografije tuđih torti po kojima onda treba napraviti istu takvu. Najčešće njezini klijenti opišu svoje želje, paletu boja, smjer u kojem žele ići, i onda Iva iz toga izvuče neku svoju viziju i pretoči ju u tortu.
Inspiraciju pronalazi u doslovno svemu oko sebe: umjetnosti, lijepom izlogu na ulici, prirodi, modi… "Sve može biti inspiracija!", govori nam Iva, pa tako i neki unutarnji osjećaji – stoga, kad je i Iva nemirna onda je i torta - "malo nemirna, kaotična, ekspresivnija…"
Detaljnije upute na TikTok kanalu Šlag na kraju
"Poduzetništvo se sastoji od puno elemenata, ne samo konačnog proizvoda koji vidite. Puno se tu stvari mora poklopiti i poći u dobrom smjeru. Tako da meni osobno se isplati, ali vjerujem da nekim ljudima koji se bave istim poslom se ne isplati. Tu nema pravila.
Zasad imamo dovoljno klijenata za uspješan posao na području Zagreba i nemam potrebe širiti se van granica Lijepe naše, no nikad ne reci nikad. Možda s nekim digitalnim proizvodom“, priznaje Iva.
@slagnakraju Da mi je netko rekao da ću ovo raditi....💖 . . . #cake #cakedecoration #cakedecorating #food #foodtiktok #sweets #recipe #cakes #recept #hrana #slatko #torte #kuhanje #baking #storytime ♬ original sound - slagnakraju
Iva sve poziva da prate njezin TikTok kanal Šlag na kraju, gdje kroz brojna videa pokazuje koji su sve alati potrebni za dekoriranje, kako jednostavno dekorirati torte, razne složene dekoracije, recepte za kolače…
A s nama je podijelila recept koji (ipak) svatko može napraviti.
Carrot cake torta
Sastojci - za biskvit:
- 500 g mrkve
- 300 g šećera
- 4 velika jaja
- 130 ml pirea od jabuke (ili sitno naribana jedna jabuka) - ovo je bitno za sočnost
- 120 ml suncokretovog ulja/kokosovog ulja/otopljenog maslaca
- 120 g glatkog brašna
- 120 g oštrog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 3 žličice začina za medenjake (ili iskombiniraj cimet, đumbir i muškatni oraščić)
Sastojci - za kremu:
- 500 g krem sira (ili 250 g krem sira + 250 g mascarponea)
- 400 ml slatkog vrhnja
- 2 šake lješnjaka/oraha/badema
Postupak:
- Oguli i izribaj mrkvu (ne na skroz sitno nego na krupniji ribež). Pjenjačom lagano izmiješaj mrkvu, šećer, jaja, jabuku i ulje (ne umutiti, samo izmiješati). Sjedini sve suhe sastojke i lagano ih dodaj u mokre, sve izmiješaj i ulij u 2 kalupa od 20 cm (za višu tortu) ili 2 kalupa od 24 cm (za nižu tortu). Peci na 180 stupnjeva 45-60 minuta.
- Savjet: omotaj namočene hladne krpe oko kalupa kako bi ti biskvit ispao ravan a ne s 'kupolom'.
- Napravi kremu: Izmiksaj slatko vrhnje i pred kraj mu dodaj sir. Na kraju umiješaj orašaste plodove.