Nekad nam se čini da su torte nastale po uzoru na omiljene industrijske slastice možda najbolje ikad. Ne znamo u čemu je stvar, ali torte i kolači Monte, Raffaello, pa i ova Snickers jednostavno nas oduševe. Ako ti se čini da znaš koji je razlog i povod tome, slobodno nam javi! Mi znamo da su baš takve torte zvučnih i slavnih imena uvijek pravi hit, a takva je i ova Snickers torta.
Kikiriki, čokoladni biskvit, čokolada i pored svega - karamel! Pa može li bolje? Torti koja bi mogla biti - "obična čokoladna torta", kikiriki i karamel daju jedno sasvim novo ruho i onda postaje torta od koje će ti rasti zazubice. Ako voliš industrijski Snickers, ovu ćeš Snickers tortu obožavati i postat će ti jedna od omiljenih, garantiramo. Ako nisi ljubitelj, svejedno probaj, jer mogao bi te potpuno iznenaditi okus.
Istina, ovo nije torta koja je gotova za pola sata. No ne mogu svi kolači biti takvi i ne radimo sve kolače, ili općenito jela, onako usput, u radnom dijelu tjedna. Postoje i neradni dani i vikendi i vrijeme kad poželimo jutro provesti pripremajući nešto slatko, a onda nakon slasnog obiteljskog ručka sjesti i polako, uz priču, kušati rezultate napravljenog.
Pred nama je vikend, pa je ovo možda prava prilika za ovakav slatki pothvat. Jedno je sigurno: kad poslužiš ovu tortu, tražit će se komad više!
Snickers torta
Sastojci:
• 400 g brašna
• 100 g kakaa
• 830 g šećera
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 1 i ½ žličica soli
• 7 jaja
• 400 ml mlaćenice
• 440 ml vode
• 100 ml ulja (npr. suncokretovo ulje)
• 1 i ½ pakiranje bourbon vanilije
• 205 g maslaca
• 90 ml kondenziranog mlijeka (nezaslađenog)
• 190 g maslaca od kikirikija
• 160 g vrhnja
• 150 g kikirikija
• 300 g tamne čokolade
• nekoliko Snickersa za ukras
Priprema:
Biskvit
1. Za biskvit pomiješaj brašno, kakao, 250 g šećera, prašak za pecivo.
2. U drugoj posudi razmuti 4 jaja, mlaćenicu, 200 ml vruće vode, ulje i 5 g vanilije, a zatim postupno umiješaj u smjesu od brašna.
3. Podijeli masu na dva ili tri jednaka dijela, peci svako na 170 stupnjeva, u kalupu promjera 26 cm, oko 20 minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Biskvit možeš podijeliti i na samo 2 dijela, a možeš ga i ispeći odjednom, pa zatim izrezati na dva/tri dijela.
Marshmallow
5. Skuhaj 240 g šećera sa 240 ml vode u sirup, a potom stuci bjelanca s prstohvatom soli i prstohvatom praška za pecivo dok ne nastane čvrst snijeg.
6. Umiješaj sirup u snijeg, a zatim stuci malo više pahuljasto velikom brzinom te umiješaj oko ½ žličice vanilije.
Nadjev s nugatom
7. Za nadjev od nugata rastopi 90 g maslaca u loncu, dodaj 90 g šećera i kondenzirano mlijeko te kuhaj miješajući dok se sve ne otopi.
8. Zatim grij na laganoj vatri još 5 minuta.
9. Makni s vatre te umiješaj maslac od kikirikija i marshmallow.
10. Ostavi da se malo ohladi dok se smjesa ne stisne i ne može se mazati.
Umak od karamele
11. Za umak od karamele stavi 250 g šećera u lonac, zagrij ga na umjerenoj vatri uz miješanje dok se šećer ne rastopi, a zatim odmah prestani miješati.
12. Čim šećer dobije tamnu boju karamele (gotovo crveno-smeđe; to će biti vrlo brzo), brzo umiješaj 115 g maslaca i zatim ga makni sa vatre.
13. Pažljivo umiješaj 160 g vrhnja i 2/3 žličice soli, a zatim umiješaj nasjeckani kikiriki.
14. Ostavi da se smjesa hladi dok umak od karamele više ne bude tekuć. Ako želiš da to bude brže, umak stavi u hladnjak.
Sastavljanje torte
15. Na prvi sloj kolača (biskvita) premaži 1/3 nadjeva od nugata, a na to jednakomjerno rasporedi 1/3 umaka od karamele. Ili radi s polovicama nadjeva i umaka, ako su spremna samo 2 biskvita.
16. Zatim stavi na to drugi biskvit, opet stavi nadjev od nugata i umak od karamele, a zatim ponovi postupak s trećim biskvitom.
17. Ostavi da se kolač dobro ohladi (npr. u zamrzivaču), po mogućnosti u kalupu ili u prstenu za torte kako umak ne bi procurio.
Glazura
18. Za glazuru najprije zagrij 150 g vrhnja dok tek počne kipjeti.
19. Prelij ga po nasjeckanoj čokoladi i miješaj dok se čokolada potpuno ne rastopi.
20. Preljev raspodijeli po vrhu torte, po mogućnosti koristi sitno sjeckani Snickers kao ukras i drži tortu na hladnom mjestu do posluživanja.