gastro postao
Prema legendi, ovaj recept je nastao sasvim slučajno - dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izlomio, dodao grožđice, zašećerio - i dobio sasvim novi desert.
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 631
Thinkstock
Potrebno vam je
- 100 g grožđica
- 5 žlica tamnog ruma
- 6 žumanjaka
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- 1 prstohvat soli
- 250 g pšeničnog brašna
- 500 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 6 bjelanjaka
- 4 male žlice šećera u prahu
- pekmez od bobičastog voća
Priprema
- Grožđice namočite u rumu barem pola sata (ako želite jelo bez alkohola, možete ih namočiti i u vodi).
- Žumanjak, vanilin šećer, sol i šećer pjenasto istucite, postepeno dodajte brašno i mlijeko.
- Dodajte rastopljeni maslac, istucite snijeg od bjelanjka i oprezno umiješajte u prethodno napravljenu smjesu, na kraju dodajte grožđice.
- U tavi rastopite malo maslaca i stavite smjesu debljine cca 1 cm. Kada dobije zlatnosmeđu boju okrenite pa opet zapecite te raskomadajte u jastučiće.
- Servirajte na tanjur s pekmezom od bobičastog voća i pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!