Recepti 10. listopada 2022.

Šmarn sa špekom – carski drobljenac može biti i slan i pikantan

Ne izgleda niti malo kao "glupost". foto: Instagram, @essenundtrinken_magazin
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za brzi doručak se nikad ne odbija, kao ni ideja za neki novi. Ljubitelji slanog doručka bit će zadovoljni kad čuju da šmarn ili carski drobljenac može biti i slan

Neki će za doručak radije posegnuti za slatkim, neki za slanim. I tu nema neke tajne zašto – jednostavno je onako kako smo navikli ili, da to kažemo onako „narodski“, onako kako organizam traži. Da, mnogima će upravo ovo potonje biti isprika za pojesti nešto slatko, ali možda ovaj recept za šmarn sa špekom neke od „slatkih“ nagovori na slani doručak.

Priča o porijeklu ovog austrijskog jela ima nekoliko, ali sve su vezane uz cara Franju Josipa I. Doslovan prijevod njemačkog naziva Kaiserschmarrn bio bi „carski drobljenac“, ali isto tako onaj dio „schmarrn“ može značiti i glupost, nered, zbrka. E, pa prije recepta za šmarn sa špekom, koji vas zanima, možete doznati zašto se ovo jelo naziva carskim, odakle drobljenac i zašto glupost. Ili možete jednostavno preskočiti na recept.

Kaiserschmarrn Možda vas zanima... Kaiserschmarrn - slatko čudo iz jedne tave Recepti

Jedna od priča kaže da je car Franjo Josip jako volio palačinke i to mu je bio omiljeni desert. Jednom prilikom kuharu palačinke nisu uspjele, nego su se razmrvile. No, zbog nesporazuma među poslugom caru je ipak poslužena ta „neuspjela“ palačinka. Na čuđenje svih, caru se ovaj desert svidio, pa ga je kasnije često tražio, a posluga ga je nazvala Kaisernschmarrn, odnosno carski drobljenac.

Druga priča kaže da su jednako neuspjelu palačinku podijelili oni koji su radili u kuhinji, da se hrana ne bi bacala. Dok su jeli, šalili su se kako jedu carsku glupost. Treća pak priča uključuje i caricu Sissi, suprugu cara Franje Josipa. Ona je, kažu, izrazito pazila na svoju liniju, pa kad su joj poslužili drobljenac, ona je odbila. Car Franjo je pomalo ljutito rekao nešto u stilu „Dajte meni tu glupost!“ i tako „krstio“ jelo, a posluga je dodala onaj „carski“ dio.

No, kako bilo, šmarn je voljeni desert i u našim krajevima, a može vrlo lako biti i doručak ili večera. Budući da pazimo na šećer i ne želimo pretjerati, možda ti se ova slana verzija svidi više od slatke, odnosno slatkih. Šmarn sa špekom zvuči kao jezična vježba za slovo Š, ali ako poželiš izvježbati jezik jedući ovo jelo, evo recepta.

Šmarn sa špekom

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 180 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • Sol
  • papar
  • 2 stabljike peršina
  • 2 bućinih sjemenki
  • 4 kriške slanine
  • 1 svežanj mladog luka
  • 40 g maslaca
  • 50 g tvrdog sira

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno, žutanjke i mlijeko, dok smjesa ne bude brz grudica. Začini po želji sa soli i paprom. Peršin nasjeckaj i umiješaj u smjesu. Ostavi da stoji 10-15 minuta.
  2. Sjemenke bundeve poprži na tavi dok lagano ne porumene. Ostavi ih sa strane da se ohlade. Kriške špeka prepolovi svaku na pola, pa prži u tavi dok ne postanu hrskave i smećkaste boje. Ocijedi ih na ubrusima.
  3. Očisti i operi mladi luk, pa ga nareži na kolutiće. U tavi zagrij 10 g maslaca pa na tom pirjaj mladi luk 2-3 minute. Začini, pa prebaci na tanjur. Na to na krupno naribaj sir.
  4. Bjelanjke mikserom istuci u snijeg s prstohvatom soli, pa snijeg polako umiješaj u smjesu sa žutanjcima. U to umiješaj sir i mladi luk.
  5. U tavi zagrij 20 g maslaca, pa na to izlij smjesu i ostavi da se „stegne“ – oko 2 minute na srednje jakoj vatri. Nakon tog stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, na srednju rešetku, na 10-12 minuta.
  6. Izvadi iz pećnice i natrgaj (dok je još u tavi) na komade veličine zalogaja. Dodaj preostali maslac i prži 2-3 minute dok ne porumeni. Na to stavi slaninu i pospi bučinim sjemenkama.

Nema na čemu! Uslast!

Možda vas zanima... Carski drobljenac s džemom za slasno jutro Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.