Recepti Prilog 13. prosinca 2024.

SAVRŠENI ZALOGAJI Mekani i pufasti profiteroli sa sirom

Prilog
5 MIN
45 MIN
24
SREDNJE
gougeres, profiteroli sa sirom
Gougeres, profiteroli sa sirom
foto: Kiss My Chef/Pinterest
Zamisli slane princes krafne s finim aromama cheddar sira i timijana… Francuzi ih zovu gougères, a mi ti garantiramo uživanje u svakom zalogaju

Ove pogačice, poznate i kao gougères, prava su poslastica za ljubitelje sira i savršeni zalogaj za svaku prigodu. Njihova lagana i pahuljasta tekstura rezultat je posebnog tijesta pâte à choux, koje se najprije kuha na štednjaku, a zatim peče u pećnici, gdje raste i postaje prozračno zahvaljujući pari koja se stvara tijekom pečenja.

Ubaci svoje sastojke

Cheddar i svježi timijan daju im posebnu aromu, a recept je dovoljno fleksibilan da se poigraš različitim vrstama sira ili začina – zamisli ih s gruyèreom, ementalerom ili čak kozjim sirom. Posluži ih uz juhu, koristi kao zamjenu za klasične krekere ili ih jednostavno ponudi kao predjelo koje će nestati u trenu.

gougeres, profiteroli sa sirom | Author: Kiss My Chef/Pinterest Gougeres, profiteroli sa sirom foto: Kiss My Chef/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gougères - profiteroli sa sirom
5 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 125 g
  • Voda 1 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Brašno 1 šalica
  • Jaje 4 kom
  • Cheddar 1 šalica
  • Timijan 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U srednje velikom loncu pomiješaj vodu, maslac i sol te zagrijavaj na visokoj temperaturi dok smjesa ne proključa.


  2. Smanji temperaturu na srednju i dodaj brašno odjednom. Brzo miješaj drvenom kuhačom dok smjesa ne formira kuglu tijesta koja se lako odvaja od stijenki lonca.

    Kuhaj tijesto uz stalno miješanje još 1-2 minute.


  3. Makni lonac s vatre i pusti tijesto da se hladi 2-3 minute, povremeno ga miješajući kako bi se ravnomjerno ohladilo.

    Kada tijesto postane toplo, ali ne vruće, dodaj jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Tijesto će na početku izgledati ljepljivo, ali kako nastaviš miješati, postat će glatko i kremasto.


  4. U tijesto dodaj naribani cheddar, natrgane listiće svježeg timijana i nekoliko zrna svježe mljevenog papra. Miješaj dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine.


  5. Zagrij pećnicu na 220°C. Na lim obložen papirom za pečenje žlicom oblikuj kuglice tijesta veličine otprilike jedne pune žlice. Ostavi barem 2-3 cm razmaka između kuglica jer će narasti tijekom pečenja.


  6. Stavi lim u pećnicu i peci 10 minuta na 220 °C. Zatim smanji temperaturu na 175 °C i nastavi peći još 15-20 minuta, dok profiteroli ne poprime lijepu zlatnu boju i ne postanu lagani i prozračni.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

84 kcal

4 %

MASTI

6,00 g

8 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

4,00 g

1 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Ispeci i ove prefine pogačice raznih okusa!

Pogačice s grožđicama Možda vas zanima... Slasne pogačice s grožđicama Recepti Koliko-toliko pogačice sa sirom Možda vas zanima... Koliko-toliko pogačice sa sirom Recepti pogačice od krumpira Možda vas zanima... Fine su nam i slane i slatke - irske pogačice od krumpira Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.