Zamisli slane princes krafne s finim aromama cheddar sira i timijana… Francuzi ih zovu gougères, a mi ti garantiramo uživanje u svakom zalogaju
Ove pogačice, poznate i kao gougères, prava su poslastica za ljubitelje sira i savršeni zalogaj za svaku prigodu. Njihova lagana i pahuljasta tekstura rezultat je posebnog tijesta pâte à choux, koje se najprije kuha na štednjaku, a zatim peče u pećnici, gdje raste i postaje prozračno zahvaljujući pari koja se stvara tijekom pečenja.
Ubaci svoje sastojke
Cheddar i svježi timijan daju im posebnu aromu, a recept je dovoljno fleksibilan da se poigraš različitim vrstama sira ili začina – zamisli ih s gruyèreom, ementalerom ili čak kozjim sirom. Posluži ih uz juhu, koristi kao zamjenu za klasične krekere ili ih jednostavno ponudi kao predjelo koje će nestati u trenu.
Gougeres, profiteroli sa sirom
foto: Kiss My Chef/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gougères - profiteroli sa sirom
5 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
125
g
Voda
1
šalica
Sol
0,50
žličica
Brašno
1
šalica
Jaje
4
kom
Cheddar
1
šalica
Timijan
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U srednje velikom loncu pomiješaj vodu, maslac i sol te zagrijavaj na visokoj temperaturi dok smjesa ne proključa.
Smanji temperaturu na srednju i dodaj brašno odjednom. Brzo miješaj drvenom kuhačom dok smjesa ne formira kuglu tijesta koja se lako odvaja od stijenki lonca.
Kuhaj tijesto uz stalno miješanje još 1-2 minute.
Makni lonac s vatre i pusti tijesto da se hladi 2-3 minute, povremeno ga miješajući kako bi se ravnomjerno ohladilo.
Kada tijesto postane toplo, ali ne vruće, dodaj jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Tijesto će na početku izgledati ljepljivo, ali kako nastaviš miješati, postat će glatko i kremasto.
U tijesto dodaj naribani cheddar, natrgane listiće svježeg timijana i nekoliko zrna svježe mljevenog papra. Miješaj dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine.
Zagrij pećnicu na 220°C. Na lim obložen papirom za pečenje žlicom oblikuj kuglice tijesta veličine otprilike jedne pune žlice. Ostavi barem 2-3 cm razmaka između kuglica jer će narasti tijekom pečenja.
Stavi lim u pećnicu i peci 10 minuta na 220 °C. Zatim smanji temperaturu na 175 °C i nastavi peći još 15-20 minuta, dok profiteroli ne poprime lijepu zlatnu boju i ne postanu lagani i prozračni.