Ako planiraš večer uz burgere, obavezno kod kuće pripremi mekana peciva sa sezamom. Kupovna im nisu ni do koljena okusom i mirisom, tako da nećeš požaliti ni minutu koju uložiš u ovaj kulinarski projekt.
Osim što će poslužiti kao baza za vrhunske burgere, ostatak možeš iskoristiti za pripremu finih sendviča s ostacima pečene piletine, mljevenim mesom ili trganom svinjetinom.
Sastojci su dovoljni za pripremu 12 mekanih peciva. Najukusnija su kad su svježa, ali bit će dobra i sljedeći dan, ako ih dobro zapakiraš. Ispečena peciva također možeš i smrznuti, samo je bitno da ih potrošiš u roku od 2 do 3 mjeseca.
Peciva za burgere sa sezamom
Sastojci:
- 600 g brašna za kruh i peciva
- 1 žličica soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- 100 g omekšalog maslaca
- 2 jaja (M) + 1 jaje za premaz
- 50 ml mlakog mlijeka
- 250 ml mlake vode
- 2 žlice sezama
Postupak:
- Pomiješaj brašno, sol, suhi kvasac i šećer pa rukama umiješaj maslac. Smjesa bi trebala nalikovati mokrom pijesku.
- Potom napravi rupu u sredini, dodaj 2 jaja i postepeno ulijevaj mlijeko i vodu. Miksaj dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
- Prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta, dok ne bude glatko i sjajno.
- Vrati tijesto u nauljenu posudu, pokrij krpom i pusti da se diže otprilike 2 sata, dok se ne udvostruči.
- Premijesi tijesto, podijeli ga na 12 jednakih kuglica i oblikuj peciva. Rasporedi ih na dva lima obložena papirom za pečenje i pokrij krpom. Pusti da se dižu još otprilike sat vremena, dok se ne udvostruče.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi jedan plitki lim na dno i pusti da se grije.
- Umuti preostalo jaje i premaži svako pecivo pa ga pospi s malo soli i sezama.
- Ubaci peciva u pećnicu, a na zagrijani lim na dnu ulij malo vode. Zbog pare će korica biti mekša.
- Peci otprilike 25 minuta, dok peciva ne poprime zlatnu boju. Ohladi peciva za burgere prije rezanja i punjenja!