Martha Stewart, slavna kuharica, domaćica, lifestyle guru, TV, Instagram i TikTok zvijezda… uistinu je prava stručnjakinja kad je fina hrana u pitanju. Njezini savjeti prate se i isprobavaju s posebnom pozornošću, a posebno oni kojima možemo zadiviti svoje goste.
Jedan od takvih savjeta je i kako ispeći najbolje pile na svijetu, baš onako kako ga poslužuju u Marthinu restoranu The Bedford u Las Vegasu.
Kakvo je Marthino savršeno pečeno pile?
Oni koji su kušali Marthino savršeno pečeno pile u restoranu The Bedford opisuju ga kao uistinu impresivan zalogaj – hrskava, lijepo zapečena kožica izvana te sočno i ukusno meso iznutra.
I svi se pitaju - kako tako jednostavno jelo može biti tako izuzetno? Upravo zahvaljujući Marthinim savjetima, jer ona je majstorica koja savršeno zna kako bazičnu namirnicu i jednostavno jelo uz par trikova podignuti do vrhunskog.
Prvo i najvažnije Marthino pravilo jest da se u ovom (a i svakom drugom jelu) koriste vrhunske namirnice. Prije svega, glavna namirnica - pile treba biti vrhunsko, iz organskog uzgoja. Nadalje, maslac koji se koristi u receptu mora biti domaći, pun okusa, a bez aditiva. I svježe začinsko bilje koje daje aromu piletini mora biti lokalno i iz organskog uzgoja.
Kako bi dobila hrskavu kožicu, Martha dobro osuši pile papirnatim ručnicima te ga ostavi tako osušeno u hladnjaku na minimalno nekoliko sati, a idealno preko noći. Prije pečenja pile treba izvaditi iz hladnjaka i pustiti ga da stoji dok ne poprimi sobnu temperaturu. "Upravo to će dati sjajne rezultate", savjetuje Martha.
Za savršen okus Martha u unutrašnjost pileta stavi nekoliko grančica ružmarina, limun narezan na šnite i nekoliko cijelih češnjeva češnjaka.
Ovako Martha Stewart peče pile
Evo i cijelog postupka:
- Kožicu pileta dobro osuši.
- Unutrašnjost pileta dobro posoli i popapri.
- Limun nareži na kolutove, uguraj u unutrašnjost pileta zajedno s grančicama ružmarina i cijelim češnjevima češnjaka.
- Vrhove krilca uguraj ispod pileta, a batke poveži kuharskim koncem.
- Kožicu pileta namaži maslacem sobne temperature (dat će divan okus, hrskavu kožicu i lijepu boju), te obilnom količinom soli i papra.
- Kada stavljaš pile u pećnicu dio gdje su bataci stavi u stražnji dio pećnice (jer je tamo jača temperatura), a dio gdje su prsa u prednji dio.
- Pile je gotovo kada termometar zaboden u najdeblji dio batka pokazuje 75 stupnjeva.