Martha Stewart, slavna kuharica, domaćica, lifestyle guru, TV, Instagram i TikTok zvijezda… uistinu je prava stručnjakinja kad je fina hrana u pitanju. Njezini savjeti prate se i isprobavaju s posebnom pozornošću, a posebno oni kojima možemo zadiviti svoje goste.
Jedan od takvih savjeta je i kako ispeći najbolje pile na svijetu, baš onako kako ga poslužuju u Marthinu restoranu The Bedford u Las Vegasu.
Kakvo je Marthino savršeno pečeno pile?
Oni koji su kušali Marthino savršeno pečeno pile u restoranu The Bedford opisuju ga kao uistinu impresivan zalogaj – hrskava, lijepo zapečena kožica izvana te sočno i ukusno meso iznutra.
I svi se pitaju - kako tako jednostavno jelo može biti tako izuzetno? Upravo zahvaljujući Marthinim savjetima, jer ona je majstorica koja savršeno zna kako bazičnu namirnicu i jednostavno jelo uz par trikova podignuti do vrhunskog.
Prvo i najvažnije Marthino pravilo jest da se u ovom (a i svakom drugom jelu) koriste vrhunske namirnice. Prije svega, glavna namirnica - pile treba biti vrhunsko, iz organskog uzgoja. Nadalje, maslac koji se koristi u receptu mora biti domaći, pun okusa, a bez aditiva. I svježe začinsko bilje koje daje aromu piletini mora biti lokalno i iz organskog uzgoja.
Kako bi korica bila savršeno hrskava, pile se mora dobro osušiti prije pečenja
Kako bi dobila hrskavu kožicu, Martha dobro osuši pile papirnatim ručnicima te ga ostavi tako osušeno u hladnjaku na minimalno nekoliko sati, a idealno preko noći. Prije pečenja pile treba izvaditi iz hladnjaka i pustiti ga da stoji dok ne poprimi sobnu temperaturu. "Upravo to će dati sjajne rezultate", savjetuje Martha.
Za savršen okus Martha u unutrašnjost pileta stavi nekoliko grančica ružmarina, limun narezan na šnite i nekoliko cijelih češnjeva češnjaka.
Ovako Martha Stewart peče pile
Evo i cijelog postupka:
- Kožicu pileta dobro osuši.
- Unutrašnjost pileta dobro posoli i popapri.
- Limun nareži na kolutove, uguraj u unutrašnjost pileta zajedno s grančicama ružmarina i cijelim češnjevima češnjaka.
- Vrhove krilca uguraj ispod pileta, a batke poveži kuharskim koncem.
- Kožicu pileta namaži maslacem sobne temperature (dat će divan okus, hrskavu kožicu i lijepu boju), te obilnom količinom soli i papra.
- Kada stavljaš pile u pećnicu dio gdje su bataci stavi u stražnji dio pećnice (jer je tamo jača temperatura), a dio gdje su prsa u prednji dio.
- Pile je gotovo kada termometar zaboden u najdeblji dio batka pokazuje 75 stupnjeva.