Recepti 18. studenoga 2022.

Bruskete - 10 hrskavih recepata koje obožava i Martha Stewart

Brusketi recept
1/3
Svi recepti za krostine i bruskete počinju s kvalitetnim kruhom. foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz kombinaciju povrća, morskih plodova i sira, hrskavi brusketi najukusniji su početak obroka, ali i savršeni zalogaji za partyje. S obzirom da ih preporučuje najpoznatija tv osoba na svijetu, ima li boljeg povoda da ih isprobaš.

Krostini i brusketi dva su predjela koja će se zasigurno svima svidjeti. Kruh, a obično su to manje kriške baguettea ili veće kriške rustikalnog kruha za bruskete, ključan je dio ovih ukusnih 'finger food' zalogaja.

Jednostavno se pripremaju i predstavljaju osnovu za sve vrste sezonskog povrća, voćne džemove, dimljenu ribu, slane začine i puno, puno sira. Ovi brzi i jednostavni recepti za predjelo najljepša su uvertira u svaki obrok – čak i tijekom radnog tjedna.

Tajna najukusnijih brusketa

Svi recepti za krostine i bruskete počinju s kvalitetnim kruhom. Tajna prave pripreme jest u tome da kriške trebaš nakapati maslinovim uljem i zapeći u pećnici ili na žaru dok izvana ne porumene, ali iznutra trebaju biti mekane.

 | Author: Guliver/Shutterstock Ljeti nema ništa ukusnije od brusketa s rajčicama. foto: Guliver/Shutterstock

Neke možeš premazati sirom – kremastom ricottom, ljutkastim, mrvičastim kozjim sirom ili pak komadićima parmezana ili oštrog cheddara. Dodaj povrće, bilo pečeno na žaru ili tanke komadiće sirovih proizvoda, ili voće (smokve su fantastičan izbor!). Zatim posipaj sve svježim začinskim biljem kako bi dobili kolorit i mirisne okuse.

Sigurni smo da ćeš se složiti s nama kako ljeti nema ništa ukusnije poput brusketa s rajčicama. Zato ti donosimo recepte koji sadrže i sirove rajčice, u kojima blistaju boje i okusi različitih sorti, baš kao i rajčice na žaru koje privlače dimljenim okusom. Upari ih s češnjakom i bosiljkom za tipičan talijanski recept. Kako se kruh ne bi smočio od sočne rajčice, tostiraj ga nekoliko dodatnih minuta da postane ekstra hrskav, što je pravo obilježje brusketa. Poigraj se s okusima i teksturama ali i ovim našim zabavnim i jednostavnim receptima.

Tost s pečenim češnjakom i rajčicom

Martha voli koristiti rustikalni kruh poput boulea s malo raži za gušću podlogu. Idealno se tostira i savršena je baza za kombinaciju češnjaka, sočnih Campari rajčica i svježeg peršina.

Sastojci:

  • 4 kriške rustikalnog kruha, kao što je boule
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 8 žličica pasiranog confita od češnjaka (skuhan u masti)
  • 4 male rajčice, primjerice, Campari, tanko narezane
  • 1/4 šalice lagano pakiranih peršinovih listova

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Premaži kruh uljem; začini solju i paprom.
  3. Rasporedi na lim za pečenje i peci oko 10 min dok ne porumeni oko rubova, ali da je mekan u sredini.
  4. Premaži confitom od češnjaka i na vrh stavi rajčice. Prelij uljem, pospi solju i peršinom.

Tost sa ciklom, kavom i ricottom 

Mljevena se kava u ovom receptu može činiti kao neobičan sastojak, ali istaknut će zemljanu slatkoću cikle.

Sastojci:

  • 4 srednje crvene cikle, zelje i peteljke odvoji i nasjeckaj
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za zalijevanje
  • 1 žličica mljevene kave
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 1 češanj češnjaka, tanko narezan
  • 1/2 šalice svježe ricotte
  • 4 kriške rustikalnog kruha, tostiranog
  • kriške limuna za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Ciklu očisti i rasporedi na foliju obloženu pergamentom. Prelij uljem i pospi kavom; začini solju i paprom. Čvrsto zamotaj i stavi na obrubljen lim za pečenje. Peci dok se lako ne probuši vrhom noža, oko 1 sat. Pusti da se cikla potpuno ohladi; skini kožicu s nje i nareži ju na kolutiće.
  2. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodaj češnjak; kuhaj dok ne zamiriše, oko 1 minutu. Dodaj zelje i peteljke cikle, začini solju i paprom te kuhaj, povremeno miješajući, dok ne uvene i omekša, oko 2 do 4 minute.
  3. Tostove premaži ricottom i na vrh posloži zelje, pa ciklu. Posoli i popapri, pokapaj uljem i posluži uz kriške limuna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Tajna prave pripreme jest u tome da kriške trebaš nakapati maslinovim uljem i zapeći u pećnici foto: Guliver/Shutterstock

Brusketi od tikvica

Mali trik prije pripreme: Posoli tikvice kako bi se prije kuhanja iz njih izvukla voda.

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 3 žlice neslanog maslaca
  • 1/4 šalice mljevene ljutike
  • 1/4 žličice komadića crvene paprike
  • tostirane kriške bageta
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

  1. Izribaj tikvice na najveće rupice ribeža. Trebali bi dobiti oko 4 šalice. Pomiješaj s 1/2 čajne žličice soli pa pusti da odstoji 10 minuta. Rukama istisni višak tekućine.
  2. Otopi maslac u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj ljutiku i kuhaj 1 minutu. Dodaj tikvice pa kuhaj dok ne omekšaju i porumene, otprilike oko 5 minuta. Umiješaj kockice crvene paprike pa dobro začini solju i paprom. Posluži na kriškama baguettea, prelivenim maslinovim uljem.

Brusketi s trešnjama i kozjim sirom

Tvoji gosti ne trebaju čekati do deserta da im poslužiš ovo sočno ljetno voće – posluži trešnje kao preljev za bruskete i pospi ih svježim listovima timijana za dodatni okus (i ukras).

Sastojci:

  • 3 šalice slatkih trešanja, bez koštica i prepolovljenih
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • nekoliko svježih grančica timijana
  • krupna sol
  • oko 280 g svježeg kozjeg sira
  • 12 debelih kriški prepečenog rustikalnog kruha

Priprema:

  1. Na obrubljeni lim za pečenje pomiješaj trešnje s maslinovim uljem i s nekoliko grančica svježeg timijana; lagano posoli. Peci na 280 stupnjeva dok se sokovi ne počnu karamelizirati, otprilike oko 17 minuta.
  2. Rasporedi kozji sir na kriške prepečenog rustikalnog kruha. Žlicom posloži dodatno voće i posluži gostima.

 | Author: Thinkstock Brusketa prelivena mješavinom sorti rajčica, crvenim lukom i bosiljkom najbolja je 'oklada' ovog ljeta. foto: Thinkstock

Brusketi s rajčicom

Brusketa prelivena mješavinom sorti rajčica, crvenim lukom i bosiljkom najbolja je 'oklada' ovog ljeta.

Sastojci:

  • oko 1,8 kg odabranih rajčica po mogućnosti različitih boja, izrezanih na komade
  • 2/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 2 bageta, vodoravno prepolovljena
  • 2 režnja češnjaka, oguljena
  • 1 veliki crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
  • 2 šalice svježih listova bosiljka

Priprema:

  1. Zagrij roštilj na visokoj temperaturi. U velikoj zdjeli pomiješaj rajčice, ulje, 1 žlicu soli i papar po ukusu.
  2. Odrezanu stranu polovica bageta tostiraj na roštilju 1 do 2 minute. Dok je još vruće, lagano istrljaj izrezanu površinu češnjakom. Smjesu od rajčice prelij po kruhu šupljikavom žlicom, a zatim dodaj luk. Bosiljak natrgaj na komadiće i pospi po vrhu. Svaku polovicu bageta nareži na komade duge 7 do 10 cm (oko 12 kriški po bagetu).

Casino Crostini sa školjkama

Ljubitelji ribljih specijaliteta obožavat će ovaj proslavljeni krostini sa školjkama. Ako kupuješ ribu kod provjerenog trgovca zamoli ga da ti je očisti za još lakšu pripremu.

Sastojci:

  • 24 školjke, po mogućnosti očišćene i oljuštene
  • 1/2 baguettea, tanko narezana kako bi se dobilo 24 kriške
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 3 žlice neslanog maslaca, omekšanog
  • 2/3 šalice mljevene ljutike
  • 1 žlica mljevenog češnjaka
  • 1 žličica sitno nasjeckanog svježeg origana
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 traka slanine, tanko narezana poprečno

Priprema:

  1. Posloži školjke u 1 sloj na posudu za pečenje i ohladi. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i stavi rešetku u srednji položaj. Posloži kruh na lim za pečenje, pokapaj uljem i pospi solju. Peci dok se ne prepeče, otprilike oko 5 minuta. Izvadi i ostavi da se ohladi. Uključi pećnicu da se peče.
  2. Stavi maslac u malu zdjelu i miksaj dok ne postane vrlo glatka. Umiješaj ljutiku, češnjak, origano, peršin i 1/8 žličice papra dok se ne sljube. Na svaku školjku žlicom stavi smjesu od 1 žličice maslaca, poravnaj da pokrije cijelu školjku i na vrh stavi nekoliko komada slanine.
  3. Peci dok školjke ne budu kuhane a slanina postane hrskava, otprilike 6 minuta. Prebaci 1 školjku i malo soka na svaki tost. Peci još 1 minutu i odmah posluži.

Cezar salata na 'petite' način

Ovaj recept ponovno u glavnu ulogu stavlja proslavljenu Cezar salatu, ali dajući joj sasvim neobičnu 'pozornicu' – na krostinima!

Sastojci za krostine:

  • 1 baguette, narezan na 1-2 cm debljine
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice sitno naribanog parmezana
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • fileti bijelih inćuna natopljenih uljem (po želji)

Za preljev:

  • 1 češanj češnjaka, mljevenog
  • 1 veliki žumanjak
  • 1/4 šalice sitno naribanog parmezana
  • 1 žlica svježeg limunovog soka
  • 1 žličica dijon senfa
  • vrlo malo Worcestershire umaka
  • krupna sol
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za salatu:

  • 1 glavica endivije, nasjeckane
  • parmezan

Priprema:

  1. Napravi krostine: Zagrij pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Obje strane kriški kruha premaži uljem. Pospi naribanim sirom, začini solju i paprom. Peci dok ne postanu hrskave i zlatne boje, oko 10 minuta. Svaku prekrij inćunima.
  2. Napravi preljev: pomiješaj češnjak, žumanjak, ribani sir, limunov sok, senf, Worcestershire umak i 1/4 žličice soli. Postupno umuti ulje.
  3. Napravi salatu: prelij endiviju dresingom. Odozgo posipaj sirom. Žlicom posloži salatu na krostine.
  4. Bilješka chefa: Žumanjak u ovom preljevu nije kuhan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Prepečeni kruh namazan fetom i preliven narezanim krastavcem čini hladno i osvježavajuće predjelo za prste polizati. foto: Guliver/Shutterstock

Krostini sa krastavcima i feta sirom

Prepečeni kruh namazan fetom i preliven narezanim krastavcem čini hladno i osvježavajuće predjelo za prste polizati

Sastojci:

  • 1/2 bageta
  • 6 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 85 g feta sira
  • 1/2 žličice svježeg limunovog soka
  • krupna sol i mljeveni papar
  • 1 mali krastavac, narezan na tanke kriške poprečno

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu ili toster na 230 Celzijevih stupnjeva. Baguette podijeli po dužini i lagano premaži izrezane strane s 2 žličice maslinovog ulja. Peci dok ne porumeni oko rubova, cca 5 minuta.
  2. U međuvremenu, u maloj posudi vilicom pomiješaj fetu, 4 žličice ulja i limunov sok. Začini solju i paprom. Ravnomjerno rasporedi feta smjesu po tostiranom baguetteu i na vrh stavi krastavce.
  3. Začini solju, paprom, limunovim sokom i s malo ulja. Izreži na komade za posluživanje.

 Brusketi s paprikama na žaru

Paprike na roštilju izvlače prirodnu slatkoću paprike. U ovom se receptu prelijevaju s cherry rajčicama, kaparima, crvenim vinskim octom, te maslinovim uljem - na vrh krostina – zamamno i slasno toliko da nema šanse da mu itko odoli!

Sastojci:

  • 2 narančaste paprike, prepolovljene po dužini
  • cherry rajčice po želji, narezane na četvrtine
  • 3 žlice kapara, opranih i ocijeđenih
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • krupna sol i mljeveni papar
  • 8 kriški hrskavog kruha, tostiranog
  • parmezan, po želji

Priprema:

  1. Zagrij roštilj na srednje jako. Stavi paprike kožom prema gore na roštilj, poklopi i kuhaj dok se ne počnu omekšavati, cca 5 minuta. Okreni paprike i peci ih dok ne dobiju tamnocrvenu boju, otprilike još 4 minute. Skini sa roštilja i ostavi da se ohladi.
  2. Paprike nareži na tanke trakice. U srednjoj posudi pomiješaj paprike, rajčice, kapare, ocat i ulje. Začini solju i paprom. Na vrh kruha dodaj mješavinu papra i parmezana.

Otopljena čokolada s Fleur de Sel brusketama

Ako si u žurbi i želiš si uštedjeti vrijeme – umjesto da uprskaš cijelu kuhinju (eventualno) prilikom topljenja čokolade (i samo imaš više suđa za prati!) savjetujemo ti da upotrijebiš omiljeni čokoladni namaz.

Sastojci:

  • tamna čokolada
  • bruskini
  • Fleur de sel (sol za aromatiziranje i ukrašavanje hrane)

Priprema:

  1. Otopi tamnu čokoladu u zdjeli otpornoj na toplinu i postavljenoj iznad tave s ključalom vodom pa pažljivo žlicom prelij bruskete (u ovoj varijanti možeš koristiti i obični tost) ali ih nemoj trljati češnjakom ili kapati uljem!
  2. Na kraju pospi fleur de selom.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:54 20. Studeni 2022.

    fino