Recepti Promjena počinje u tvojoj kuhinji 23. listopada 2023.

Aromatizirane kockice starog kruha savršen su dodatak juhi od buče

foto: Ena Kokanović Nagy

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kako iskoristiti ostatke kruha i pripremiti kremastu juhu od buče otkriva Gastrolovka Ena Kokanović Nagy. Osim što ćeš uživati u svakom zalogaju, ostatke juhe možeš spremiti u zamrzivač za kasniji obrok i tako smanjiti bacanje hrane.

Bacanje hrane postao je velik globalni problem, ali to primjećujemo i sami u svojim kuhinjama. Jedna od najčešćih namirnica koja završi u otpadu je kruh, a upravo se on može "spasiti" na najviše načina. Food blogerica Ena Kokanović Nagy, autorica bloga "Slavonka", ima odličnu ideju kako iskoristiti stari kruh u receptu koji prati sezonu.

Juha od buče je omiljeni klasik koji pripremamo s prvim danima jeseni, no uvijek smo u potrazi za idejama koje mogu upotpuniti klasični recept. Aromatizirane kockice prepečenog kruha dat će kremastoj juhi novu teksturu i paletu okusa, ali i osigurati da nam nikada ne dosadi. Ena je za pripremu iskoristila mješavinu mediteranskih začina, ali uvijek možeš dodati svoje omiljene začine i tako jelo učiniti svojim.

Ostatak juhe možeš pospremiti u odgovarajuće posude, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i zatim staviti u zamrzivač i tako smanjiti bacanje hrane, a istovremeno si osigurati fine zalogaje za dane kada ti najviše trebaju. U videu pogledaj kako je Ena pripremila ovu neodoljivu kombinaciju, a recept potraži u nastavku. 

Sastojci za juhu:

  • 300 g pečene buče
  • 1 crveni luk
  • 1 češnjak
  • 1 litra vode
  • Papar 
  • Sol

Sastojci za kockice kruha:

  • 300 g starog kruha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice mediteranske mješavine začina
  • Prstohvat soli

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Priprema:

  1. Kruh nareži na kockice željene veličine, samo pazi da su sve jednake. Dodaj ulje i začine, promiješaj, pa peci na 200 stupnjeva 10 minuta.
  2. Za juhu na žlici ulja poprži nasjeckani luk i češnjak.
  3. Kratko prži pa dodajte buču i podlij litrom vode. Začini po želji i pusti da prokuha. 
  4. Kad je buča kuhana, prebaci ju u blender i blendaj do kremaste teksture.
  5. Posluži juhu s kockicama kruha i uživaj u svakom zalogaju!

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Diners Club International pokrenuo je inicijativu Together for Change, globalni program društveno odgovornog poslovanja, u okviru kojeg se i u Hrvatskoj pokreću različite akcije.
Vjerujemo da svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti dobre promjene, a zajedničkom snagom i utjecajem možemo ostaviti konkretan i vidljiv trag – jer kad svi djelujemo lokalno, svijet se pozitivno mijenja globalno.
Pridružite se i vi mudrim odnosom prema hrani i budite s nama dio promjene!

#TogetherForChange

Diners Club.
Pametniji način plaćanja.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.