Idealan početak dana definitivno je onaj uz kavu i fini kroasan. Dvojac koji tvori savršenu jutarnju kombinaciju stvoren je za uživanje u doručku. Slatko, prhko, po mogućnosti toplo – u svakoj varijanti nestaje u trenu
Kroasan je omiljeno francusko pecivo u izvornoj je verziji prazno, a s vremenom je doživjelo različita punjenja čime su ljubitelji slatkog i slanog došli na svoje. U svakoj pekari možeš kupiti svoj jednako fin primjerak, ali kako nikad nikome jedan nije dovoljan, predlažemo da napraviš svoje kroasane.
Većina domaćica uspješno zaobilazi kroasanekada je riječ o pripremidomaćih, ali uz ovajbrz i jednostavanreceptdobit ćeš peciva koja će te oduševiti. Uz malo truda dobit ćeš tijesto koje odstoji preko noći i spremno je za brzinsko pečenje ujutro kako bi dobila tople i mekane kroasane u kojima možeš bezgrešno uživati.
Preporučujemo da poduplaš doze prilikom pečenja jer dok se okreneš –kroasana nema.
Hrskavi kroasan posut šećerom u prahu - najslasnija divota
foto: Anna Bratiychuk/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći kroasani
30 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
1
šalica
Maslac
150
g
Mlijeko
120
ml
Šećer
3
žličica
Instant kvasac
25
g
Sol
1
prstohvat
Žumanjak
1
kom
Mlijeko
1
žlica
Postupak
Kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom. U drugoj posudi pripremiti brašno i sol, dodati maslac i miješati dok ne dobiješ mrvičastu strukturu.
Dodati pripremljeni kvasac i spojiti tijesto. Zamotati u foliju i zamrznuti na pola sata.
Mijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini.
Na samom kraju tijesto razvaljati u krug, napraviti trokute i zamotati u kroasane.
Ostaviti ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Premazati ih jajem i peći 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 230 stupnjeva.