Dolazi ti ekipa i samo želiš da svi budete siti i sretni... Tvoja želja, naša zapovijed - imamo sjajan recept za složenac od kroasana, sira i slanine
Ako biste se, da se tebe pita, nalazili na livadi, uz kolačiće i prijenosni zvučnik koji visi s grane, i to razumijemo. Ali, jednom kad otkriješ čaroliju kućnih druženja uz slastan zalogaj, teško je vratiti se natrag.
Upravo zato, važno je staviti sebe u "kulinarske gabarite" i pripremati ono što ti ide. A ovaj složenacod kroasana, sira i slanine svima - ide jer je jednostavan za pripremu i savršen za posluživanje većem broju ljudi.
Sve za složenac pripremi večer prije
foto: Getty Images
Hrskav i slastan složenac - zapečeno jelo s kroasanima, slaninom i sirom jedan je od naših favorita. Kontrast između hrskavih rubova kroasana i mekane, siraste sredine je pravo otkriće.
Osim toga, priprema ne može biti jednostavnija. Ako možeš, sve pripremi večer prije, ispeci sljedeće jutro i brunch za ekipu je gotov u trenu! I, da, ako ne voliš sir gruyère, slobodno koristi samo mozzarellu ili ga zamijeni cheddarom!
Slani složenac s kroasanima, slaninom i topljenim sirom
foto: Instagram @like.my.cake
Ne gasi ekran dok kuham
Slani složenac od kroasana
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kroasan
6
kom
Slanina
6
kriška
Jaje
8
kom
Mlijeko
3
šalica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Vlasac
2
žlica
Timijan
2
žličica
Crni papar
0,50
žličica
Kajenska papričica
1
prstohvat
Mozzarella
1
šalica
Sir
1
šalica
Maslac
2
žlica
Sol
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 230°C. Raširi kroasane na velikom papiru za pečenje i peci dok ne postanu zlatno smeđi, oko 6 minuta.
Na velikoj tavi na srednje jakoj vatri peci slaninu dok ne postane hrskava, otprilike 8 minuta. Ocijedi slaninu na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom, a zatim je nareži na komadiće veličine zalogaja.
U velikoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, vrhnje za šlag, sitno sjeckane vlasac i listiće svježeg timijana. Posoli, popapri i dodaj kajensku papričicu, umiješaj oko ¾ šalice sira gruyèrea i ¾ šalice mozzarelle.
Blago namasti posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm. Rasporedi kroasane i komadiće slanine po posudi, zatim prelij smjesom s jajima. Nježno pritisni kroasane kako bi bili potpuno natopljeni smjesom (ako imaš vremena, ostavi u hladnjaku 30 minuta ili preko noći).
Kada dođe vrijeme pečenja, ponovo zagrij pećnicu na 180°C. Pospi preostali sir po jelu. Peci dok ne postane zlatno, otprilike 45 minuta. Ukrasi dodatnim vlascem i posluži toplo.