"Ovaj puding napravila sam jednog ponedjeljka navečer jer su mi od vikenda ostala dva stara kroasana - nisam znala što bih s njima, a mrzim bacati hranu. Bila je to sjajna slatka večera kakvu bih rado jela svakog ponedjeljka navečer", otkriva slavna britanska kuharica Nigella Lawson čiju emisiju "Jednostavno Nigella" trenutačno svaki radni dan možemo pratiti na HTV-u 2.
Nigella je poznata po slasnim receptima koji ugađaju svim osjetilima, a ovo je definitivno jedan od njih. Obavezno ga probaj! Ne mora biti ponedjeljak navečer, a može. Također, ne mora biti niti večer jer ovo slatko jelo može biti sjajan doručak ili desert nakon finog ručka ili večere.
Puding od starih kroasana i karamel umaka
Sastojci – za 2 pohlepne osobe:
- 2 stara kroasana
- 100 g šećera
- 125 ml slatkog vrhnja
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 2 žlice burbon viskija ili ruma
- 2 velika jaja (umućena)
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Kroasane potrgaj na komade i posloži u vatrostalnu posudu od cca 500 ml.
- U manjoj posudi na srednjoj vatri zagrij 2 žlice vode i 100 g šećera, miješaj dok se šećer ne rastopi.
- Pusti da se šećer karamelizira – nakon što se šećer rastopi nemoj više miješati, nego samo lagano zatresi posudu. Šećer treba poprimiti smećkastu boju, to traje 3-5 minuta.
- Smanji vatru i dodaj slatko vrhnje te miješajući pjenjačom dodaj i mlijeko i burbon. Makni s vatre i uz daljnje miješanje postepeno dodaj izmućena jaja.
- Karamel umak prelij preko kroasana i pusti da se upije oko 10 minuta.
- Peci 20-ak minuta, dok ne dobije zlaćanu koricu.