gastro postao
Jesen stiže, kestenu moj
Bezglutenska torta popularne Nigelle Lawson jednostavna je za pripremu, a s kestenima ćete postići pravu jesensku slasticu. Kesten pire možete kupiti u trgovinama ili pripremiti domaći tako da kilogram kestena kuhate u vodi zaslađenoj s malo šećera. Kada se kesteni skuhaju, dodajte im malo toplog mlijeka i ruma za aromu te izmiksan maslac. Sve ispasirate u fini pire. S domaćim kesten pireom kojeg jednostavno pripremite dobit ćete na kremoznosti vaše torte. Bacite se na pripremu vašeg novog omiljenog jesenskog deserta
Sastojci:
- 225g tamne čokolade
- 6 jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
- prstohvat soli
- 125g maslaca
- 435g kesten pirea
- 2 žlice ruma
- 65g šećera
- šlag za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup od 23 cm
- Razbijte čokoladu i rastopite.
- Pomiješajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se smjesa ne stisne.
- U drugoj posudi pomiješajte omekšali maslac s kesten pireom i šećerom. Polako dodajite žumanjke i dodajte im rum i čokoladu.
- Dodajte im smjesu bjelanjaka i dobro povežite. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 40 do 60 minuta. Provjerite čačkalicom i ako je malo vlažnjikavo, znači da je spremno za vađenje. Dekorirajte šlagom i uživajte u okusima jeseni.