Kolumne Gastrolovci 15. listopada 2020.

Zasladi se i opusti uz brzinski tart od čokolade

Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Prhko tijesto, ganache i svježa menta recept su za odličan desert!

Tart je tradicionalno francusko jelo. Nisam koristila termin desert jer tart možemo napraviti i u slanoj verziji. Kod svakog tarta najvažnije je prhko tijesto i kalup koji mu daje specifičan okrugli izgled niske torte. Ono što ga još krasi je svakako to što je vrh uvijek „otvoren“, odnosno ne stavlja se tijesto niti kao plahta, niti u trakicama.

Tart je odlična slastica koju možete kombinirati na milijun načina jer se na prhko tijesto može staviti svježe voće, dopuniti nekom jednostavnom kremom na bazi vanilije ili pak namazati običan pekmez i napraviti krostatu. Možete, primjerice, iskoristiti i ostatke kreme limuna pa napraviti lemon pie. Sve ovisi o vašoj mašti, a mene je mašta odvela u smjeru čokolade te sam napravila tarte au chocolat u koji sam dodala malo zelenila i svježine u obliku mente.

U ovom receptu za prhko tijesto sam koristila klasični recept baziran na brašnu i maslacu, no vi se uvijek možete igrati i oduzeti 50 grama brašna te u tom omjeru dodati kokosovog ili bademovog brašna. Inspiraciju za punjenje sam pronašla u Spicyjevom vrtu prepunom začina, dodati neki začin u čokoladu uvijek je dobra kombinacija, a ovoga puta menta se pokazala kao pun pogodak.

 

Možda vas zanima... Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca Kolumne

 

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 75 g šećera
  • 3 žutanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja ili malo mlijeka

Sastojci za ganache:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 g tamne čokolade

Ostali sastojci:

  • svježa menta

 

Možda vas zanima... Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka Kolumne

 

Postupak:

  1. Zamijesiti prhko tijesto tako da prvo sjedinite kroz prste brašno, maslac i šećer u sitne mrvice. Potom dodajte žumanjke i kiselo vrhnje i oblikujte masu koju pustite u frižideru da odmori pola sata.
  2. Razvaljajte tijesto debljine do dva cm te ga pecite u namašćenom kalupu za tart pola sata na 180 °C. Prije pečenja obavezno izbodite tijesto vilicom te ako imate na njega stavite slastičarske kuglice ili suhi grah ili rižu kako bi se izbjegli dizanje.
  3. Ganache napravite tako da u vruće slatko vrhnje dodate narezanu čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Prhku pitu prelijte ganacheom i pustite da se ohladi
  5. Tart ukrasite svježim listovima mente.

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te na pratećem Instagram profilu! 

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.