Kolumne Gastrolovci 13. lipnja 2021.

Zasladi se i opusti uz brzinski tart od čokolade

Jednostavan tart od čokolade foto: SWEETY & SPICY
gastro postao gastro.24sata.hr
Prhko tijesto, ganache i svježa menta recept su za odličan desert!

Tart je tradicionalno francusko jelo. Nisam koristila termin desert jer tart možemo napraviti i u slanoj verziji. Kod svakog tarta najvažnije je prhko tijesto i kalup koji mu daje specifičan okrugli izgled niske torte. Ono što ga još krasi je svakako to što je vrh uvijek „otvoren“, odnosno ne stavlja se tijesto niti kao plahta, niti u trakicama.

Tart je odlična slastica koju možeš kombinirati na milijun načina jer se na prhko tijesto može staviti svježe voće, dopuniti nekom jednostavnom kremom na bazi vanilije ili pak namazati običan pekmez i napraviti krostatu. Možeš, primjerice, iskoristiti i ostatke kreme limuna pa napraviti lemon pie. Sve ovisi o tvojoj mašti, a mene je mašta odvela u smjeru čokolade te sam napravila tarte au chocolat u koji sam dodala malo zelenila i svježine u obliku mente.

U ovom receptu za prhko tijesto sam koristila klasični recept baziran na brašnu i maslacu, no ti se uvijek možeš igrati i oduzeti 50 grama brašna te u tom omjeru dodati kokosovog ili bademovog brašna. Inspiraciju za punjenje sam pronašla u Spicyjevom vrtu prepunom začina; dodati neki začin u čokoladu uvijek je dobra ideja, a ovoga puta menta se pokazala kao pun pogodak.

 

Možda vas zanima... Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca Kolumne

 

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 75 g šećera
  • 3 žutanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja ili malo mlijeka

Sastojci za ganache:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 g tamne čokolade

Ostali sastojci:

  • svježa menta

 

Možda vas zanima... Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka Kolumne

 

Postupak:

  1. Zamijesiti prhko tijesto tako da prvo prstima sjediniš brašno, maslac i šećer u sitne mrvice. Potom dodaj žumanjke i kiselo vrhnje i oblikuj tijesto. Stavi ga u hladnjak na barem pola sata. 
  2. Razvaljaj tijesto debljine do dva cm te ga peci u namašćenom kalupu za tart pola sata na 180 °C. Prije pečenja obavezno izbodi tijesto vilicom te, ako imaš, na njega stavi slastičarske kuglice ili suhi grah kako bi izbjegla dizanje.
  3. Ganache napravi tako da u vruće slatko vrhnje dodaš narezanu čokoladu. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  4. Prhku pitu prelij ganacheom i pusti da se ohladi.
  5. Tart ukrasi svježim listovima mente.

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te na pratećem Instagram profilu! 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.