Špajza 15. rujna 2023.

Smiješ li jesti čokoladu s bijelim mrljicama?

Čokolada
Čokolada - jestiva je i kad dobije bijele točkice... ako joj nije prošao rok trajanja foto: Tetiana Bykovets/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Povremeno znamo otvoriti čokoladu i naletjeti na neugodan bijeli sloj koji se nataložio. Danas odgovaramo na pitanje je li sigurna za konzumaciju...

Ovisno o uvjetima u kojima čuvaš čokoladu, ili o skladištenju u transportu i trgovini, na površini se može pojaviti bijeli sloj. Ne izgleda privlačno, ponešto mijenja okus, ali pravo je pitanje je li takva čokolada i dalje sigurna za konzumaciju.

Najprije ti moramo pojasniti o kakvim se mrljama radi. Dvije su mogućnosti - šećer ili masnoće. Ako je čokolada doživjela temperaturni šok u nekom momentu, velika je šansa da će se na površini nataložiti masnoće, poput mliječne i kakaovog maslaca.

 | Author: Shutterstock Čokoladu s mrljama možeš iskoristiti u pripremi deserata foto: Shutterstock

Hladnjak je neprijatelj čokolade, baš kao i ljetne vrućine. Idealna je temperatura za čuvanje čokolade 18 stupnjeva, što znači da biste je trebali čuvati u dobro izoliranoj smočnici u kojoj nema vlage.

Upravo je vlaga drugi najveći neprijatelj savršene čokoladne poslastice. Čuvanje otvorene čokolade u hladnjaku je velika greška, budući da će izvući šećer na površinu. Znat ćeš da je riječ o šećeru jer će sloj biti suh, a čokolada će imati pjeskastu teksturu. 

 

Možda vas zanima... Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu Špajza

 

Bez obzira na uzrok, bitno je naglasiti da i dalje možeš bez brige uživati u čokoladi, ako rok trajanja nije premašen. Ako ti ne odgovara tekstura, upotrijebi je u pripremi slastica.

Razliku nećeš osjetiti ako je nasjeckaš i dodaš u muffine, keksiće ili brownieje. U svakom slučaju, pouka je da ne sudiš čokoladu po izgledu i ne bacaš je ako rok trajanja nije istekao. 

Čokolada | Author: Shutterstock Čokolada foto: Shutterstock

ISKORISTI ČOKOLADU U PRIPREMI SLASTICA:

 

I brownie i blondie Možda vas zanima... Brownie ili blondie? Više ne moraš birati! Recepti Čoko zalogaji od zobenih pahuljica i kikiriki maslaca Možda vas zanima... Čoko zalogaji od zobenih pahuljica i kikiriki maslaca Recepti Čokoladna torta Možda vas zanima... Recept za najsočniju čokoladnu tortu Recepti Možda vas zanima... Slastica za obožavatelje lješnjaka i čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.