Ako voliš čokoladu (a voliš), vjerojatno si se barem jednom zapitao je li to što je jedeš svaki dan loše ili možda, iznenađujuće, dobro. Odgovor nije jednoznačan jer postoji čokolada i "čokolada": bijela, mliječna i tamna čokolada razlikuju se više nego što na prvi pogled izgleda.
Ključ je u udjelu kakaovih krutina – dijelova biljke koji nakon fermentacije i pečenja postaju ono što poznaješ kao kakao ili kakao prah.
Postoje čokolade i "čokolade"
Upravo su ti dijelovi zaslužni za sve dobro što si čuo o čokoladi, a njih u bijeloj čokoladi zapravo i nema. Zato većina istraživanja o zdravstvenim učincima čokolade zapravo govori o tamnoj čokoladi.
I dok bijela i mliječna čokolada nose slast, tamna čokolada ima ono zbog čega je uopće došlo do rasprave: flavonoide, magnezij, željezo, teobromin i kofein. Sve redom spojeve koji pridonose zdravstvenoj dobrobiti.
Bijela čokolada nema iste nutritivne prednosti kao tamna
Tamna čokolada poznata je po visokom udjelu flavonoida, spojeva koji, između ostalog, mogu podržati zdravlje srca i krvnih žila. Neka istraživanja sugeriraju blago poboljšanje krvnog tlaka i lipidnog profila ako se tamna čokolada konzumira umjereno, svakih dan-dva.
No rezultati nisu uvijek konzistentni i još se istražuje koliko je točno zaslužna čokolada, a koliko kombinacija s drugim namirnicama, poput badema.
Čokolada je odlična za koncentraciju
S druge strane, upravo taj tamni, "ozbiljniji" tip čokolade bogat je magnezijem, što bi moglo objasniti zašto ga žene intuitivno traže tijekom mjesečnice. Magnezij opušta glatke mišiće, uključujući i maternicu, što može olakšati grčeve.
Dodatno, tamna čokolada sadrži dobar postotak dnevne doze željeza, što je posebno korisno ako ti je razina željeza niska. Ako je jedeš uz namirnice bogate vitaminom C, primjerice, svježe bobičasto voće – apsorpcija željeza bit će još bolja.
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa bogata je flavonoidima
Malo je poznato da spojevi u tamnoj čokoladi, poput teobromina i kofeina, mogu imati pozitivan učinak na koncentraciju i kognitivnu funkciju. No kao i s većinom "superhrane", rezultat ovisi o količini, kvaliteti i ostatku prehrane.
Nažalost, tamna čokolada ima i jednu ozbiljnu manu: moguće prisustvo teških metala. Neka su istraživanja otkrila tragove olova i kadmija u većini komercijalno dostupnih tamnih čokolada. Problem nije u samoj biljci, već u tlu u kojem raste i opremi koja se koristi u preradi. Dobra vijest? Neki proizvođači već rade na rješenjima, od genetskih prilagodbi biljaka do modernizacije proizvodnih procesa.
Umjerenost je ključ
Čokolada, dakle, nije lijek, ali nije ni neprijatelj. Ako je dio raznolike, uravnotežene prehrane, a ne njezina baza, može biti korisna, ugodna i nutritivno vrijedna.
Uključivanje čokolade u svakodnevnu prehranu ne bi trebalo izazivati grižnju savjesti, nego zadovoljstvo. Jer štetno nije ono što jedeš povremeno, nego način na koji razmišljaš o hrani. Kad si u miru s onim što jedeš, tvoje tijelo to prepoznaje.
Isprobaj ove recepte s čokoladom, i - jedi ih s mjerom!