gastro postao
Slatka i meka, ova peciva oduševit će te već s prvim zalogajem. Dodaj im grožđice, bademe ili drugo orašasto voće za dodatne arome, pa ih posluži za doručak ili slatku večeru
Ono što ova peciva razlikuje od klasičnih kiflica jest činjenica da su neodoljivo meka, a zbog dodatka narančine korice i grožđica postaju idealan dodatak doručku ili večeri. U tijesto možeš dodati i omiljene orašaste plodove. Najbolji izbor bit će bademi i pistacija.
Poslužiti ih možeš uz domaće džemove ili još vruće uz komadić maslaca. Odlično će se složiti i s kikiriki maslacem, ali i s različitim sirevima i svježim voćem.
Slatka i meka peciva
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 500 g oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 75 g šećera
- 1 žlica ulja
- 7 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 75 g grožđica
- narančina korica
Postupak:
- Stavi mlijeko neka zakuha, zatim ga makni s vatre i dodaj maslac. Ostavi neka se ohladi na temperaturu od oko 35 stupnjeva.
- Dodaj brašno, sol, šećer i kvasac u veću zdjelu. U sredini napravi udubljenje i ulijte toplo mlijeko s maslacem pa dodaj jaje. Promiješaj kuhačom te zamijesi rukama. Prebaci ga na radnu površinu posutu brašnom i mijesi dok ne postane elastično.
- Prebaci tijesto u lagano nauljenu zdjelu. Pokrij folijom i ostavi neka se diže jedan sat.
- Premijesi tijesto pa mu dodaj grožđice i naribanu narančinu koricu. Ostavi tijesto prekriveno krpom još pola sata.
- Podijeli tijesto na 15 komada. Od svakog oblikuj loptu. Složi loptice na lim obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti. Prekrij loptice i ostavi još pola sata neka se dižu u limu.
- Ugrij pećnicu na 220°c i peci oko 20 minuta do pola sata ili dok peciva ne poprime zlatno-smeđu boju.