gastro postao
Slatka i meka, ova peciva oduševit će vas već s prvim zalogajem. Dodajte im grožđice, bademe ili drugo orašasto voće za dodatne arome, pa ih poslužite za doručak ili slatku večeru.
Ono što ova peciva razlikuje od klasičnih kiflica jest činjenica da su neodoljivo meka, a zbog dodatka narančine korice i grožđica postaju idealan dodatak doručku ili večeri. U tijesto možete dodati i omiljene orašaste plodove. Najbolji izbor bit će bademi i aromatična pistacija.
Poslužiti ih možete uz domaće džemove ili još vruće uz komadić maslaca. Odlično će se složiti i s kikiriki maslacem, ali i s različitim sirevima i svježim voćem.
Potrebno vam je:
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 500 g oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 75 g šećera
- 1 žlica ulja
- 7 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 75 g grožđica
- narančina korica
Priprema:
- Stavite mlijeko neka zakuha, zatim ga maknite s vatre i dodajte maslac. Ostavite neka se ohladi na temperaturu od oko 35°c.
- Dodajte brašno, sol, šećer i kvasac u veću zdjelu. U sredini napravite udubljenje i ulijte toplo mlijeko s maslacem pa dodajte jaje. Promiješajte kuhačom te zamijesite rukama. Prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom i mijesite dok ne postane elastično.
- Prebacite ga u lagano nauljenu zdjelu. Pokrijte folijom i ostavite neka se diže jedan sat.
- Premijesite tijesto pa mu dodaje grožđice i naribanu narančinu koricu. Ostavite tijesto prekriveno krpom još pola sata.
- Podijelite tijesto na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu. Složite loptice na lim obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti. Prekrijte loptice i ostavite još pola sata neka se dižu u limu.
- Ugrijte pećnicu na 220°c i pecite oko 20 minuta do pola sata ili dok peciva ne poprime zlatnu boju.
Dobar tek!