Kad se zahukta jesen omiljene su nam slastice s mirisom cimeta i drugih jesenskih i zimskih začina, a sve češće volimo i slastice s javorovim sirupom. I zato ti donosimo ovaj recept za kekse
Kad se jesen zahukta jako smo uzbuđeni oko svake slastice koja sadrži bundevu, začina za bundevu, cimet, ali i ne tako uobičajenu namirnicu kod nas - javorov sirup. Njegova slatkoća i arome jedan su od istinskih okusa jeseni koji obožavamo na američkim palačinkama, ali i u slavnoj piti s javorovim sirupom... A sada su tu i naši novi favoriti - ovi preslatki keksi s glazurom od javorova sirupa. Ma tko bi im odolio!
OK, trebat će nam rezač za kekse u obliku javorova lista, no bilo koji oblik lista će funkcionirati, a ove kekse prema istoj recepturi možeš napraviti i u svom omiljenom obliku.
Javorov sirup sve je dostupniji i u nas, a što se tiče njegove kvalitete najbolji je onaj na čijoj etiketi piše "grade A" i/ili "pure", što znači da u tom javorovom sirupu nema umjetnih boja niti aditiva. Osim u ovim keksima, palačinkama ili famoznoj piti s javorovim sirupom, ovaj slatki preljev možeš koristiti i u granoli, pa čak i u raznim dresinzima za salatu!
Ovo tijesto za kekse može se zamijesiti unaprijed i držati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Keksi u obliku javorova lista s glazurom od javorova sirupa
foto: Curly Girl Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Keksi u oblku javorova lista
28 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
KEKSI
Sastojci
Oštro brašno
360
g
Orasi
1
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Cimet
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
250
g
Šećer
200
g
Jaje
1
kom
Mlijeko
1
žlica
Javorov sirup
1
žličica
GLAZURA
Sastojci
Smeđi šećer
160
g
Maslac
6
žlica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Javorov sirup
0,50
žličica
Šećer u prahu
175
g
Sol
1
prstohvat
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Mlijeko
1
žlica
Orasi
Postupak
U multipraktik ubaci brašno i orahe te miksaj dok se orasi fino ne usitne. Dodaj prašak za pecivo, cimet i sol i ponovno miskaj dok se sve dorbo ne izmiješa.
U velikoj zdjeli, na srednjoj brzini, miksaj maslac na sobnoj temperaturi i šećer sve dok ne dobiješ svijetlu pahuljastu smjesu, oko 2 minute. Dodaj jaje, punomasno mlijeko i javorov sirup i miksaj do se sve dorbo ne sjedini.
Postepeno dodaj suhe sastojke dok miksaš na srednjoj brzini. Prebaci tijesto na čistu radnu površinu i omotaj ga plastičnom folijom. Ostavi u hladnjaku minimalno 1 sat, a možeš i do 2 dana.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj ohlađeno tijesto na debljinu 3-4 mm. Izreži kekse u obliku lista javora (ako nemaš rezač za kekse tog oblika, iskoristi oblik nekog drugog lista ili neki potpuno drugi oblik koji ti odgovara). Kekese složi u pleh obložen papirom za pečenje. Stavi u zamrzivač na 10-ak minuta, da se dobro ohladi.
Rešetke u pećnici stavi na gornju i donju trećinu, a pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Stavi kekse da se peku, s tim da zamijeniš pozicije plehove na pola vremena pečenja. Keksi se peku oko 12 minuta.
Pečene kekse izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohlade.
U maloj posudi na slaboj vatri zagrijavaj smeđi šećer i maslac, uz stalno miješanje kako ne bi zagorilo. Šećer se treba potpuno rastopiti, a za to će ti trebati 2-3 minute.
Prebaci u srednju vatrostalnu zdjelu i pusti da se malo ohladi. Umiješaj ekstrakt vanilije i javorov sirup. Polako dodaj šećer u prahu, i miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj sol i muškatni oraščić. Umiješaj punomasno mlijeko. Glazura treba biti svijetlosmeđe boje.
Jednu stranu keksa umoči u glazuru i pusti da višak iscuri. Pospi zdrobljenim tostiranim orasima ili šećerom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
6820 kcal
341 %
MASTI
366,00 g
508 %
KOLESTEROL
8,74 g
2 %
UH
829,00 g
301 %
PROTEINI
72,00 g
144 %
Isprobaj i ova slana i slatka jela s javorovim sirupom!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.