Recepti Desert 29. listopada 2024.

Preslatki keksi s glazurom od javorova sirupa

Desert
28 MIN
12 MIN
12
JEDNOSTAVNO
keksi u obliku javorovog lista
Keksi s glazurom od javorova sirupa
foto: Grow Forage Cook Ferment/Pinterest
Kad se zahukta jesen omiljene su nam slastice s mirisom cimeta i drugih jesenskih i zimskih začina, a sve češće volimo i slastice s javorovim sirupom. I zato ti donosimo ovaj recept za kekse

Kad se jesen zahukta jako smo uzbuđeni oko svake slastice koja sadrži bundevu, začina za bundevu, cimet, ali i ne tako uobičajenu namirnicu kod nas - javorov sirup. Njegova slatkoća i arome jedan su od istinskih okusa jeseni koji obožavamo na američkim palačinkama, ali i u slavnoj piti s javorovim sirupom... A sada su tu i naši novi favoriti - ovi preslatki keksi s glazurom od javorova sirupa. Ma tko bi im odolio!

OK, trebat će nam rezač za kekse u obliku javorova lista, no bilo koji oblik lista će funkcionirati, a ove kekse prema istoj recepturi možeš napraviti i u svom omiljenom obliku. 

Pita s javorovim sirupom Možda vas zanima... Javorov sirup nije samo za palačinke, probaj ovu pitu! Recepti

javorov sirup | Author: Nadine Primeau/Unsplash Javorov sirup foto: Nadine Primeau/Unsplash

Kako odabrati kvalitetan javorov sirup?

Javorov sirup sve je dostupniji i u nas, a što se tiče njegove kvalitete najbolji je onaj na čijoj etiketi piše "grade A" i/ili "pure", što znači da u tom javorovom sirupu nema umjetnih boja niti aditiva. Osim u ovim keksima, palačinkama ili famoznoj piti s javorovim sirupom, ovaj slatki preljev možeš koristiti i u granoli, pa čak i u raznim dresinzima za salatu!

Ovo tijesto za kekse može se zamijesiti unaprijed i držati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

keksi u obliku javorova lista | Author: Curly Girl Kitchen/Pinterest Keksi u obliku javorova lista s glazurom od javorova sirupa foto: Curly Girl Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Keksi u oblku javorova lista
28 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
KEKSI
Sastojci
  • Oštro brašno 360 g
  • Orasi 1 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Cimet 1 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslac 250 g
  • Šećer 200 g
  • Jaje 1 kom
  • Mlijeko 1 žlica
  • Javorov sirup 1 žličica
GLAZURA
Sastojci
  • Smeđi šećer 160 g
  • Maslac 6 žlica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Javorov sirup 0,50 žličica
  • Šećer u prahu 175 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
  • Mlijeko 1 žlica
  • Orasi
Postupak
  1. U multipraktik ubaci brašno i orahe te miksaj dok se orasi fino ne usitne. Dodaj prašak za pecivo, cimet i sol i ponovno miskaj dok se sve dorbo ne izmiješa.


  2. U velikoj zdjeli, na srednjoj brzini, miksaj maslac na sobnoj temperaturi i šećer sve dok ne dobiješ svijetlu pahuljastu smjesu, oko 2 minute. Dodaj jaje, punomasno mlijeko i javorov sirup i miksaj do se sve dorbo ne sjedini.

    Postepeno dodaj suhe sastojke dok miksaš na srednjoj brzini. Prebaci tijesto na čistu radnu površinu i omotaj ga plastičnom folijom. Ostavi u hladnjaku minimalno 1 sat, a možeš i do 2 dana.


  3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj ohlađeno tijesto na debljinu 3-4 mm. Izreži kekse u obliku lista javora (ako nemaš rezač za kekse tog oblika, iskoristi oblik nekog drugog lista ili neki potpuno drugi oblik koji ti odgovara). Kekese složi u pleh obložen papirom za pečenje. Stavi u zamrzivač na 10-ak minuta, da se dobro ohladi.


  4. Rešetke u pećnici stavi na gornju i donju trećinu, a pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Stavi kekse da se peku, s tim da zamijeniš pozicije plehove na pola vremena pečenja. Keksi se peku oko 12 minuta.


  5. Pečene kekse izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohlade.


  6. U maloj posudi na slaboj vatri zagrijavaj smeđi šećer i maslac, uz stalno miješanje kako ne bi zagorilo. Šećer se treba potpuno rastopiti, a za to će ti trebati 2-3 minute.

    Prebaci u srednju vatrostalnu zdjelu i pusti da se malo ohladi. Umiješaj ekstrakt vanilije i javorov sirup. Polako dodaj šećer u prahu, i miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj sol i muškatni oraščić. Umiješaj punomasno mlijeko. Glazura treba biti svijetlosmeđe boje.


  7. Jednu stranu keksa umoči u glazuru i pusti da višak iscuri. Pospi zdrobljenim tostiranim orasima ili šećerom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

6820 kcal

341 %

MASTI

366,00 g

508 %

KOLESTEROL

8,74 g

2 %

UH

829,00 g

301 %

PROTEINI

72,00 g

144 %

Isprobaj i ova slana i slatka jela s javorovim sirupom!

američke palačinke Možda vas zanima... Ovaj recept za američke palačinke nas je oduševio! Recepti Salata s puretinom Možda vas zanima... Puretina i javorov sirup idu zajedno? O da! Recepti Možda vas zanima... Savršen spoj javorovog sirupa i pekan oraha Recepti Možda vas zanima... Za doručak: Hrskava slanina s tajnim sastojkom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:48 30. Listopad 2024.

    Mljac