gastro postao
Ova dekadentna poslastica bit će zvijezda vašeg stola!
Mirisni javorov sirup svaku slasticu može učiniti savršenom! Dat će joj jednu karamelastu notu, ali i divan okus.
Također, ovaj kolač sadrži i kavu koja će mu isto dati jedan poseban miris, a povezan s javorovim sirupom, pretvara se u deliciju koja pomalo podsjeća na sladoled od kave.
Poslužite ga uz popodnevnu kavu ili čaj. Možete slobodno dodati i žlicu sladoleda!
Sastojci:
Gornji dio:
- 60 g maslaca
- 50 ml javorovog sirupa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 100 g pekan oraha
Biskvit: - 175 g maslaca sobne temperature
- 225 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 225 šećera
- 125 ml mlijeka
- 2 žlice jake skuhane kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g pekan oraha, sitno nasjeckanih
Priprema:
- Podmazati maslacem okrugli kalup promjera 23 cm
- Sastojke za gornji dio pomiješati i grijati na najmanjoj vatri dok se sav šećer ne rastopi pa izliti u kalup, pustiti da se ohladi i poslagati orahe na dno u koncentričnim krugovima
- Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva
- Biskvit: Izmiksati šećer i maslac dok smjesa ne bude pjenasta.
- Dodati žumanjke, jedan po jedan pa izmiksati nakon svakog dodavanja
- Umiješati pola brašna, pola mlijeka i sol te miksati i ponoviti postupak s preostalim mlijekom i brašnom; miksati dok smjesa ne bude glatka
- Dodati vaniliju, kavu i orahe i promiješati
- Od bjelanjaka izmiksati čvrsti snijeg i lagano ga špatulom umiješati u ostatak smjese
- Gotovu smjesu preliti na preljev i orahe poslagane i kalupu
- Peći u zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta; dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi
- Poslužite sa žlicom sladoleda i uživajte.
Dobar tek!