Recepti 02. veljače 2023.

Puretina i javorov sirup idu zajedno? O da!

Salata s puretinom
Salata s puretinom - zdrav i osvježavajuć, a ukusan obrok foto: filllvlad/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Premda je najpopularniji na američkim palačinkama, javorov sirup se izvrsno slaže i s mesom, no ovaj put njime ne premazujemo puretinu nego slažemo fini, aromatično-slatki dresing uz zelenu salatu i rukolu

Kuhanje s javorovim sirupom više nije strano ni u Europi, premda je definitivno zvijezda američke i kanadske kuhinje. Premda ga najčešće srećemo u kombinaciji s američkim palačinkama, ovaj sirup je zapravo neodoljivo slastan i uz mesne delicije. Bilo da njime premazuješ meso prije pečenja za nevjerojatnu aromu i hrskavost te prekrasnu jantarnu boju ili ga dodaješ u salate za posebniji okus.

Važno je znati kako na tržištu postoji nekoliko nijansi javorovog sirupa, od svjetlije do tamnije, a njegova boja ovisi o trenutku prikupljanja. I dok je onaj tamniji intenzivnijeg okusa i izvrstan za pripremu kolača, za prelijevanje je uvijek bolje koristiti svijetli sirup! Naravno, ponuda u Hrvatskoj je ograničena pa će poslužiti bilo koji javorov sirup koji uspiješ nabaviti u trgovini.

 

Kruške Možda vas zanima... S voćem, a slano: Zimska salata s kruškama Recepti

 

Zdravija zamjena za šećer i zaslađivače

Javorov sirup fantastičan je i u raznim kašama i zdravim smoothiejima, a mnogi ljubitelji zdrave kuhinje zamijenili su šećer ovim zaslađivačem kada pripremaju kavu ili čaj. Kuhari preporučuju da ga kombiniraš s bundevom jer se izvrsno nadopunjuju okusima, no premda sadrži vrijedne nutrijente poput kalcija, željeza, cinka, kalija i mangana, ne pretjeruj s njime jer je i bogat šećerima!

 | Author: Victoria Shes/Unsplash Puretina i javorov sirup? Može! foto: Victoria Shes/Unsplash

 

Salata s puretinom i javorovim sirupom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 100 g rukole
  • 200 g miješane zelene salate
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice soka od limuna
  • sol i papar
  • žličica senfa
  • žličica javorova sirupa
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 4 pureća odreska (svaki oko 125 g)
  • 2 žlice ulja
  • šaka krasuljice

 

Možda vas zanima... Zimska salata s piletinom i crvenom narančom Kolumne

 

Priprema:

  1. Rukolu i zelenu salatu operi, očisti, prosuši, natrgaj na komade veličine zalogaja i raspodijeli na 4 tanjura.
  2. Pomiješaj ocat, sok od limuna, papar, sol, senf i javorov sirup. Postupno dodaj maslinovo ulje i tuci dok ne dobiješ konzistentni dresing.
  3. Odreske posoli i popapri te na vrućem ulju prži oko 2 minute sa svake strane. Izvadi iz tave i ostavi da se malo ohlade pa ih nareži na trake i poslaži po salati. Pokapaj dresingom te pospi krasuljicom.

 

Možda vas zanima... Salata od kiselog kupusa – i drugog povrća? Da, i to je moguće Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.