Kolumne 22. veljače 2018.

Zimska salata s piletinom i crvenom narančom

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
S ovim jelom i receptom ćete bez problema unijeti malo boje u ove tmurne dane koji su sada nad nama.

Ideju za recept dala mi je jedna Iva. Zapravo javila mi je da su crvene naranče nakon ‘100 godina’ na dostupne i na akciji te da ih moram obavezno ići kupiti. Pa kad ih već kupim da si složim i neku salatu s matovilcem, crvenom narančom, lukom i piletinom.

E sad ja ne znam da li me gura jesti voće, salatu i piletinu jer mi indirektno želi reći da trebam smanjiti kilograme, ali poslušao sam je, kupio crvene naranče (od njih 10 samo je 1 zapravo bila crvena), napravio salatu i ostao oduševljen konačnim rezultatom.

 

Palačinke Možda vas zanima... Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom Špajza

 

Vidio sam i do sada, nedavno zapravo, dosta sličnih salata gdje se kombinira neka vrsta naranče uz lisnato povrće i meso. Nisam ih nikada isprobao i nisam znao hoće li mi se svidjeti, ali nakon isprobavanja mogu reći da naranča odlično paše uz luk (od svih mogućih stvari) te daje jednu jako specifičnu, ali ukusnu svježinu kada se pomiješa s ostalim namirnicama.

Količine namirnica sam namjerno izostavio jer je najbolje da si sami odredite koliko čega volite i želite vidjeti u ovoj salati.

Da ne duljim previše s uvodom za super kratki recept bacimo se na kuhanje.

 

Možda vas zanima... Pljeskavice od crvene leće i mrkve panirane u sezamu Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Sastojci:

  • Pileća prsa
  • Matovilac
  • Ljubičasti luk
  • Mrkva
  • Crvena naranča
  • Preljev: Kiselo vrhnje, maslinovo ulje, aceto Balsamico, limunov sok, voda, mljevena crvena paprika, sol

Postupak pripreme:

  1. Pileća prsa narežite na odreske, posolite te ih stavite peći na malo ulja na vruću grill tavu. Predlažem naglo pečenje kako bi prsa ostala sočna, ali ako ih volite drugačije pripremati slobodno ih pripremite po svojem.
  2. Kada su prsa pečena na grill tavu dodajte mrkvu narezanu na trakice, kratko je zapecite s obje strane te odložite sa strane kada je gotova.
  3. Na tanjur gdje želite poslužiti salatu na dno stavite očišćeni i oprani matovilac, zatim oguljenu i na ploške narezanu crvenu naranču, na kolutove narezani ljubičasti luk, te na kraju piletinu i mrkvu s grill tave.
  4. Salatu možete završiti vlastitim preljevom ili ju začiniti kako vama odgovara. Ja sam za tu potrebu napravio brzi dressing od kiselog vrhnja, maslinovog ulja, malo aceto Balsamica, limunovog sok, mljevene paprike i soli. Vodu sam dodao samo da preljev postane rjeđi i da se lako prelijeva po salati i piletini.

Super zdravi i super ukusan obrok, zar ne? Nadam se da će vam se svidjeti i hvala Ivi na ideji.

Za više slasnih recepata, posjetite Darkovu Web Kuharicu ili istoimenu Facebook stranicu.
 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.