Iako mi ne treba posebna motivacija za pripremu jela s keljom, pošto ga jako volim, vidjevši fotografiju ovih palačinki na Petit World Citizen stranici - apetit za keljom mi se posebno povećao...
Već drugi dan glavica kelja je bila kupljena, a recept uz nekoliko osobnih izmjena i prilagodbi je bio pripremljen i isproban.
Cijeli ovaj ručak je zapravo jako zdrav, pun povrća i vitamina i svih blagodati koje nam jesen donosi uz to što je i izuzetno ukusan.
Palačinke od kelja zbog dekorativne zelene boje možete koristiti s bilo kojom vrstom punjenja koja vama po ukusu najbolje odgovara, pa čak i sa slatkim punjenjima ako volite malo eksperimentirati s okusima.
Sastojci:
ZA PALAČINKE (4-5 kom):
- Kelj 90 g
- Jaje 2 kom
- Voda 75 ml
- Peršin desetak listova
- Poriluk 30 g
- Polubijelo pšenićno brašno 185 g
- Mlijeko 200 ml
- Maslac 25 g
- Sol
- Limunova trava prstohvat
ZA PUNJENJE:
- Muškatna tikva 330 g
- Maslinovo ulje 100 ml
- Češnjak 3 režnja
- Bijeli grah 200 g
- Kiselo vrhnje 200 ml
- Sol, papar
Recept
- U multipraktik stavite narezane listove kelja, 2 cijela jaja, vodu, pola šake svježih listova peršina, poriluk, polubijelo pšenično brašno, 200 ml mlijeka, maslac te sol i limunovu travu.
- Pustite sve da se izblenda u jednoličnu gustu smjesu koju zatim pokrijte i odložite u hladnjak na 120 minuta.
- Smjesa bi trebala biti gusta kao za obične palačinke.
- Ako je pregusta palačinke će vam ispasti deblje i teško će se bez pucanja motati.
- Pa u tom slučaju slobodno s još malo mlijeka razrijedite smjesu prije pečenje.
- Ispecite palačinke kao i obične na vrućoj tavi s par kapi ulja ili maslaca.
- Muškatnu tikvu očistite i narežite na trakice.
- Premažite ih s maslinovim uljem i češnjakom, posolite i popaprite te stavite peći u pećnicu dok ne postanu mekane.
- Bijeli grah skuhajte.
- Kada je grah kuhan, a tikva pečena na malo ulja prepržite češnjak na tavi.
- Dodajte kuhani grah i malo poriluka. Kada grah počinje dobivati smeđu boju dodajte začine (sol i papar po želji) te na kraju uz grah dodajte i pomiješajte tikvu.
- Vruć grah i tikvu zamotajte u palačinke od kelja i poslužite uz bijeli umak.
- Bijeli umak napravite tako da kiselo vrhnje pomiješate s malo maslinova ulja i češnjaka te ga razrijedite s limunovim sokom.
- Po želji ga možete dodatno začiniti sa soli.
Dobar tek!
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)