Prirodno sladak okus krušaka i njihova bogata, baršunasta i hrskava tekstura faktori su zbog koji je ova zimska salata s kruškama ovako neodoljiva
Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, rado ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate. Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.
Obavezno pazi da odabereš zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživaš na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, tijekom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.
Zimske kruške malo su drugačije od većine voća jer u potpunosti sazrijevaju tek nakon berbe. Nakon što se kruške uberu sa stabla potrebno im je 3-4 tjedna u hladnjaku kako bi dosegle vrhunac zrelosti. Tada će kruške biti savršene u ovoj fantastičnoj zimskoj salati.
A kako ćeš provjeriti jesu li kruške koje kupuješ zrele? Nježno pritisni vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih ostavi u hladnjaku dok potpuno ne sazru.
Salata s kruškama - savršena za ravnotežu zimi kad jedemo puno teške hrane
foto: Instagram @familystylefood
Ne gasi ekran dok kuham
Zimska salata s kruškama
8 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Matovilac
150
g
Cikla - kuhana
200
g
Sok od limuna
3
žlica
Senf
0,50
žličica
Sol
Papar
Šećer
1
prstohvat
Suncokretovo ulje
4
žličica
Kruška
2
kom
Klice
4
žlica
Pileća prsa
500
g
Maslac
2
žlica
Orasi
4
žlica
Postupak
Matovilac očisti, operi i protresi. Ciklu najprije nareži na ploške, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeli na 4 tanjura.
Napravi dresing od senfa, soka od limuna, soli, papra, šećera i ulja. Kruške operi, raščetvori, očisti i potom nareži na tanke ploške.
Zatim ih kratko uroni u dressing, poslaži po salati te natapkaj preostalim dresingom. Klice isperi.
Piletinu operi i posuši, ukoso nareži na manje odreske pa ih kratko poprži na vrućem maslacu sa svake strane. Posoli i popapri te poslaži na salati. Na kraju salatu pospi klicama i orasima.