Recepti Salata 05. siječnja 2025.

SLASNI DETOKS Zimska salata s kruškama

Salata
8 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
zimska salata s kruškama
Zimska salata s kruškama
foto: Instagram @familystylefood
Prirodno sladak okus krušaka i njihova bogata, baršunasta i hrskava tekstura faktori su zbog koji je ova zimska salata s kruškama ovako neodoljiva

Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, rado ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate. Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.

Obavezno pazi da odabereš zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživaš na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, tijekom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.

Svinjeći medaljoni i kruške Možda vas zanima... Ukusno i povoljno: medaljoni s kruškama Recepti

Po čemu su zimske kruške posebne?

Zimske kruške malo su drugačije od većine voća jer u potpunosti sazrijevaju tek nakon berbe. Nakon što se kruške uberu sa stabla potrebno im je 3-4 tjedna u hladnjaku kako bi dosegle vrhunac zrelosti. Tada će kruške biti savršene u ovoj fantastičnoj zimskoj salati.

A kako ćeš provjeriti jesu li kruške koje kupuješ zrele? Nježno pritisni vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih ostavi u hladnjaku dok potpuno ne sazru.

Salata s kruškama | Author: Instagram @familystylefood Salata s kruškama - savršena za ravnotežu zimi kad jedemo puno teške hrane foto: Instagram @familystylefood

Ne gasi ekran dok kuham

Zimska salata s kruškama
8 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Matovilac 150 g
  • Cikla - kuhana 200 g
  • Sok od limuna 3 žlica
  • Senf 0,50 žličica
  • Sol
  • Papar
  • Šećer 1 prstohvat
  • Suncokretovo ulje 4 žličica
  • Kruška 2 kom
  • Klice 4 žlica
  • Pileća prsa 500 g
  • Maslac 2 žlica
  • Orasi 4 žlica
Postupak
  1. Matovilac očisti, operi i protresi. Ciklu najprije nareži na ploške, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeli na 4 tanjura.


  2. Napravi dresing od senfa, soka od limuna, soli, papra, šećera i ulja. Kruške operi, raščetvori, očisti i potom nareži na tanke ploške.


  3. Zatim ih kratko uroni u dressing, poslaži po salati te natapkaj preostalim dresingom. Klice isperi.


  4. Piletinu operi i posuši, ukoso nareži na manje odreske pa ih kratko poprži na vrućem maslacu sa svake strane. Posoli i popapri te poslaži na salati. Na kraju salatu pospi klicama i orasima.


Crumble s kruškama Možda vas zanima... SLATKA JESEN Napravi crumble s kruškama! Recepti