Nekad ih punim kupusom i krumpirom, nekad svježim sirom, a ovaj put sam krumpirom i edamerom. Tijesto sa zeljem mi je jedno od dražih jela, ali ni ovo nije daleko.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci za tijesto:
- 260 g brašna
- Žličica soli
- 1 veće jaje
- 115 g kiselog vrhnja
- 60 g maslaca sobne temperature
Za fil:
- 2 veća krumpira
- 2 žlice kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 200 g naribanog tvrdog sira (gauda, edamer, cheddar)
- Žličica soli
- Pola žličice papra
- Žlica sjeckanog vlasca, peršina ili kopra (što više volite)
Za posluživanje:
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 150 g sitno narezane slanine
Priprema:
- Prvo napravite tijesto. Sjedinite brašno i sol te napravite rupu u sredini pa dodajte jaje i miješajte (rukama ili mikserom sa nastavcima za tijesto). Dodajte kiselo vrhnje i maslac i miksajte dok se sve ne sjedini (oko 2-3 minute).
- Tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i mijesite rukama minutu do dvije. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 1 sat.
- Napravite fil tako što ćete skuhati krumpir (oko 20 minuta). Krumpir ocijedite i vilicom izmiješajte i izgnječite. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.
- Kad je tijesto odstajalo, prebacite ga opet na pobrašnjenu radnu površinu, razvijte tako na cca 3 mm. Uzmite čašu ili neku okruglu posudu (do 10 cm) i izrezujte krugove. Na svaki krug stavite žlicu fila i preklopite, te vilicom pritisnite na rubovima kako smjesa ne bi curila.
- Tijesto premijesite, razvijte opet i sve iz početka dok tijesto ne potrošite.
- Na vatru stavite veliku posudu i zagrijte u njoj vodu do vrenja. Svaku pirogu stavite u vodu i nek se kuha dok ne ispliva na površinu a onda ih vadite na tanjur.
- Kad su gotove s kuhanjem, na tavi zagrijte maslinovo i pola maslaca.
- Pržite svaku pirogu s obje strane dok se ne napravi smeđa kora.
- Kad ste gotovi s pirogama, dodajte ostatak maslaca i stavite pancetu narezanu na sitne kockice i pecite dok se slanina ne ispeče i ne postane smeđe boje. Na tu mast (možete i odvaditi ako bude previše) dodajte luk
- sitno sjeckan i pržite ga dok ne povene i ne postane smeđe boje (možda će izgledati kao izgoren, ali to će dati još bolji okus).
- Pospite piroge slaninom, lukom i vlascem ili peršinom. Poslužite uz kiselo vrhnje.
Dobar tek!