Kolumne 3014 prikaza 25. listopada 2018.

Pieroge - slasni poljski jastučići punjeni krumpirom

Irena Gavran
Ovo poljsko jelo zahtjeva malo više vremena i kod pripreme i kod kuhanja. Ali se isplati. Dok nisam tipkala recept, nisam ni primijetila koliko vremena trošim, no vjerujte vrijedi svake minute.

Nekad ih punim kupusom i krumpirom, nekad svježim sirom, a ovaj put sam krumpirom i edamerom. Tijesto sa zeljem mi je jedno od dražih jela, ali ni ovo nije daleko.

 

Možda vas zanima... Ostatke ručka upakirajte u šarene jastučiće Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Možda vas zanima... Njoki od ricotte u umaku od slanine i tikvica Kolumne Možda vas zanima... Slatko od dunja - sjajna poslastica za "krizne" situacije Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

 

Sastojci za tijesto:

  • 260 g brašna
  • Žličica soli
  • 1 veće jaje
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 60 g maslaca sobne temperature

Za fil:

  • 2 veća krumpira
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 200 g naribanog tvrdog sira (gauda, edamer, cheddar)
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra
  • Žlica sjeckanog vlasca, peršina ili kopra (što više volite)

Za posluživanje:

  • 1 glavica luka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g sitno narezane slanine

Priprema:

  1. Prvo napravite tijesto. Sjedinite brašno i sol te napravite rupu u sredini pa dodajte jaje i miješajte (rukama ili mikserom sa nastavcima za tijesto). Dodajte kiselo vrhnje i maslac i miksajte dok se sve ne sjedini (oko 2-3 minute).
  2. Tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i mijesite rukama minutu do dvije. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 1 sat.
  3. Napravite fil tako što ćete skuhati krumpir (oko 20 minuta). Krumpir ocijedite i vilicom izmiješajte i izgnječite. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.
  4. Kad je tijesto odstajalo, prebacite ga opet na pobrašnjenu radnu površinu, razvijte tako na cca 3 mm. Uzmite čašu ili neku okruglu posudu (do 10 cm) i izrezujte krugove. Na svaki krug stavite žlicu fila i preklopite, te vilicom pritisnite na rubovima kako smjesa ne bi curila. 
  5. Tijesto premijesite, razvijte opet i sve iz početka dok tijesto ne potrošite.
  6. Na vatru stavite veliku posudu i zagrijte u njoj vodu do vrenja. Svaku pirogu stavite u vodu i nek se kuha dok ne ispliva na površinu a onda ih vadite na tanjur.
  7. Kad su gotove s kuhanjem, na tavi zagrijte maslinovo i pola maslaca. 
  8. Pržite svaku pirogu s obje strane dok se ne napravi smeđa kora.
  9. Kad ste gotovi s pirogama, dodajte ostatak maslaca i stavite pancetu narezanu na sitne kockice i pecite dok se slanina ne ispeče i ne postane smeđe boje. Na tu mast (možete i odvaditi ako bude previše) dodajte luk 
  10. sitno sjeckan i pržite ga dok ne povene i ne postane smeđe boje (možda će izgledati kao izgoren, ali to će dati još bolji okus).
  11. Pospite piroge slaninom, lukom i vlascem ili peršinom. Poslužite uz kiselo vrhnje.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.