Ovo jelo je jedno od onih koji se kod nas prave ljeti i na to na kraju mjeseca dok se čeka plaća. Taman roditelji pošalju sve fine, domaće proizvode, a na meni je samo kupiti ricottu.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Njoki:
- 250 g ricotta sira
- 1 žumanjak
- 50 g brašna
- 20 g parmezana
- Parmezan ne morate stavljati, samo ubacite 20 g brašna više
- Prstohvat soli i papra
Umak:
- 100 g slanine
- 2 veće tikvice
- 1 mrkva
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- sol, papar, vlasac, peršin po želji.
Postupak pripreme:
- Prvo napravite tijesto tako što ćete sve sastojke pomiješati u tijesto. To možete vilicom.
- Smjesu ostavite u hladnjaku 20-ak minuta, odnosno dok ne napravite umak.
- Za umak slaninu nasjeckajte sitno, a tikvice i mrkvu naribajte.
- Propržite slaninu dok ne pozlati i ne pusti masnoću, a zatim dodajte mrkvu. Kad mrkva upije masnoću, dodajte tikvice (čak ih nije potrebno cijediti) i dinstajte dok povrće ne povene.
- Kad je skoro gotovo, dodajte vrhnje i začine te kuhajte još par minuta na laganoj vatri.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, žlicom oblikujte njoke/žličnjake i kuhajte u proključaloj i posoljenoj vodi.
- Kad isplivaju na površinu gotovi su.
- Njoki su jako mekani i fini. Čak bi bili odlični i na hladnu salatu, sa rajčicama, paprikama ili krastavcima.
Dobar tek!