Kolumne 17. srpnja 2019.

Njoki od ricotte u umaku od slanine i tikvica

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Super jednostavno jelo i što mi je bitnije, za razliku od originalnih njoka - nema nereda i brašna po cijelom stanu. Probajte, možda se i vama svidi.

Ovo jelo je jedno od onih koji se kod nas prave ljeti i na to na kraju mjeseca dok se čeka plaća. Taman roditelji pošalju sve fine, domaće proizvode, a na meni je samo kupiti ricottu.

 

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Palačinke od piva - slastica koju želite isprobati Kolumne Možda vas zanima... Ultimativno osvježenje: Semifreddo od limete Kolumne

 

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Njoki:

  • 250 g ricotta sira
  • 1 žumanjak
  • 50 g brašna
  • 20 g parmezana
  • Parmezan ne morate stavljati, samo ubacite 20 g brašna više
  • Prstohvat soli i papra

Umak:

  • 100 g slanine
  • 2 veće tikvice
  • 1 mrkva
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar, vlasac, peršin po želji.

Postupak pripreme:

  1. Prvo napravite tijesto tako što ćete sve sastojke pomiješati u tijesto. To možete vilicom.
  2. Smjesu ostavite u hladnjaku 20-ak minuta, odnosno dok ne napravite umak.
  3. Za umak slaninu nasjeckajte sitno, a tikvice i mrkvu naribajte.
  4. Propržite slaninu dok ne pozlati i ne pusti masnoću, a zatim dodajte mrkvu. Kad mrkva upije masnoću, dodajte tikvice (čak ih nije potrebno cijediti) i dinstajte dok povrće ne povene.
  5. Kad je skoro gotovo, dodajte vrhnje i začine te kuhajte još par minuta na laganoj vatri.
  6. Tijesto izvadite iz hladnjaka, žlicom oblikujte njoke/žličnjake i kuhajte u proključaloj i posoljenoj vodi.
  7. Kad isplivaju na površinu gotovi su.
  8. Njoki su jako mekani i fini. Čak bi bili odlični i na hladnu salatu, sa rajčicama, paprikama ili krastavcima.

Dobar tek!
 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.