Kolumne 11. svibnja 2018.

Palačinke od piva - slastica koju želite isprobati

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kroz ovaj produženi vikend iza nas, poželjela sam napraviti drugačije i posebne palačinke. Tako su nastale ove od piva.

Za produženi vikend sam htjela napraviti slatke, jednostavne i brze palačinke, a s druge strane nisam htjela "samo" palačinke s marmeladom ili čokoladom. Na kraju je ispao jako fin i zasitan desert za koji stvarno ne treba puno vremena, već samo malo volje. Brzo su nestale s tanjura!

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Eclairs - francuski zalogaji čistog savršenstva Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 400 ml piva
  • 160 g brašna
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli

Fil:

  • 250 g ricotte
  • 50-ak grama šećera u prahu
  • žličica vanilije
  • 1 korica limete

Preljev:

  • 3 crvene naranče - sok
  • 1 limeta - sok
  • 100 g šećera

Postupak:

  1. Izmiksajte jaja, pa dodajte otopljeni maslac i dobro sjedinite. Dodajte mlijeko i pivo te lagano sjedinite i na koncu dodajte brašno, sol i vanilin šećer pa još jednom dobro promiješajte. Smjesa će biti fina, svilenkasta a gustoćom podsjeća na vrhnje za kuhanje.
  2. Ako imate vremena, slobodno ostavite smjesu da stoji u hladnjaku bar pola sata.
  3. Zagrijanu tavu lagano namastite i pecite kao normalne palačinke. Primijetit ćete palačinke s kojima se lako "barata" i pune su rupica što daje jednu posebnu teksturu.
  4. Kad su gotove, namažite bogato filom i zarolajte.
  5. Za fil sjedinite sve sastojke u finu kremu, bez grudica. Slobodno dodajte po malo šećera pa probajte svaki put, jer
  6. meni bi čak odgovaralo i manje šećera.
  7. Za preljev stavite šećer i sok u tavu pa na laganoj vatri pustite da se krčka dok se ne reducira dio tekućine. Dobit ćete
  8. fini, slatko-kiseli umak koji se nekako baš uklopio sa sirom i ovim "biskvitastim" palačinkama.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.