Za produženi vikend sam htjela napraviti slatke, jednostavne i brze palačinke, a s druge strane nisam htjela "samo" palačinke s marmeladom ili čokoladom. Na kraju je ispao jako fin i zasitan desert za koji stvarno ne treba puno vremena, već samo malo volje. Brzo su nestale s tanjura!
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 2 jaja
 - 70 g otopljenog maslaca
 - 100 ml mlakog mlijeka
 - 400 ml piva
 - 160 g brašna
 - 2 vanilin šećera
 - prstohvat soli
 
Fil:
- 250 g ricotte
 - 50-ak grama šećera u prahu
 - žličica vanilije
 - 1 korica limete
 
Preljev:
- 3 crvene naranče - sok
 - 1 limeta - sok
 - 100 g šećera
 
Postupak:
- Izmiksajte jaja, pa dodajte otopljeni maslac i dobro sjedinite. Dodajte mlijeko i pivo te lagano sjedinite i na koncu dodajte brašno, sol i vanilin šećer pa još jednom dobro promiješajte. Smjesa će biti fina, svilenkasta a gustoćom podsjeća na vrhnje za kuhanje.
 - Ako imate vremena, slobodno ostavite smjesu da stoji u hladnjaku bar pola sata.
 - Zagrijanu tavu lagano namastite i pecite kao normalne palačinke. Primijetit ćete palačinke s kojima se lako "barata" i pune su rupica što daje jednu posebnu teksturu.
 - Kad su gotove, namažite bogato filom i zarolajte.
 - Za fil sjedinite sve sastojke u finu kremu, bez grudica. Slobodno dodajte po malo šećera pa probajte svaki put, jer
 - meni bi čak odgovaralo i manje šećera.
 - Za preljev stavite šećer i sok u tavu pa na laganoj vatri pustite da se krčka dok se ne reducira dio tekućine. Dobit ćete
 - fini, slatko-kiseli umak koji se nekako baš uklopio sa sirom i ovim "biskvitastim" palačinkama.
 
Dobar tek!