Dobro, zaprljat ćete i tanjur... I vilicu... I kuhaču. I to je to. Ovo brzo i fino jelo sam poslužila uz couscous, ali osobno više volim rižu, pa vi slobodno kombinirajte kako vam draže.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 5 bataka ili više ako želiš
- 2 žlice kurkume
- 2 žličice soli
- Žličica papra
- 2 manje glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- Sok jednog limuna
- 200 g cous cousa
- Peršin
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Sol, papar i kurkumu promiješajte s polovicom smjese namažite batkove. U većoj tavi zagrijete žlicu ulja pa stavite batake peći po par minuta sa svake strane.
- Kad su dobili boju sa svih strana, izvadite ih iz posude i ostavite sa strane.
- U posudu stavite još ulja pa ubaciti sitno narezani luk, kad luk povene dodajte i nasjeckani češnjak.
- Vratite batake u posudu kad češnjak zamiriši, prelijte temeljcem i ostatkom začina, poklopite i ostavite na laganoj vatri da se sve kuha 30 min i 40 min.
- Kad je meso kuhano, izvadite ga a u tekućinu dodajte couscous i sok limuna te kuhajte 10-ak min na laganoj vatri. Možete podlijevat s vodom ako vam ispari više vode, a i kušajte koji put čisto da začinite ako nešto bude falilo.
- Kad nabubri, vratite batake i pospite sa svježe sjeckanim peršinom.
Dobar tek!