Pečenje jaja na oko zasigurno smatraš najjednostavnijim oblikom kuhanja. Možda je jaje na oko prvo jelo koje si ikad pripremila i kojem se rado vraćaš. Možda baš kao i mi obožavaš tekući žumanjak, a najgora stvar koja ti se može desiti kod pripreme ovog super jednostavnog doručka jest slučajno raspadanje žumanjka.
Zaboravi na ovakve i slične slasne brige, donosimo ti sjajan, detaljno opisan postupak pripreme najfinijeg jaja na oko. Onog s hrskavim rubovima, mekim bjelanjkom i najslađim tekućim žumanjkom.
Pripremi kruh, sol, papar, kečap, majonezu, omiljeno sezonsko povrće i sve ono s čime voliš uživati u jaju na oku, pa se pripremi na najslasniju lekciju o pečenju do sada.
Dno tave najprije u potpunosti prekrij uljem. Koristiti možeš obično suncokretovo, no jaja će imati još malo bolji okus pripremaš li ih na maslinovom ulju ili maslacu. Ulje se mora dobro zagrijati, pa obavezno pričekaj da se na površini pojave mjehurići.
Na ulje dodaj jaja i lagano protresi kako se ne bi spojila. Dok se jaja peku, povremeno protresi tavu, a ako se rubovi jaja zalijepe, pomakni ih pomoću silikonske lopatice. Nakon što su se jaja pekla oko dvije minute, lagano nagni tavu, pusti da se ulje skupi na donjem rubu, a zatim žlicom prelij bjelanjke vrućim uljem iz tave. Ponovi postupak nekoliko puta i nikako nemoj zahvatiti žumanjke kako se ne bi ispekli, a ti ostala bez one divne tekuće, narančasto žute sreće. Prebaci jaje na tanjur, začini ga soli i paprom, a zatim dodaj dodatke po želji.
Postupak pečenja neće ti oduzeti ništa više vremena nego što je to uobičajeno za pripremu pečenog jaja, a okusi, teksture i uživanje bit će daleko bolji od bilo kojeg doručka koji si do sada isprobala.