Špajza 01. kolovoza 2024.

Jesu li jaja kojima je istekao rok trajanja sigurna za jelo?

Jaja
Svježa domaća jaja
foto: Rusiru Bhagya/Pexels
Voliš jaja, ali često ti se dogodi da tjednima stoje u hladnjaku prije nego što ih poželiš pripremiti… A onda pogledaš rok trajanja i nisi siguran jesu još uvijek dobra za jelo? Imamo odgovor i na to pitanje!

Od doručka do večere, od pečenja do kuhanja, jaja su zvijezde u bezbroj recepata. Njihova svestranost, nutritivna vrijednost i jednostavnost pripreme čine ih nezamjenjivim.

Bogata su proteinima, vitaminima i mineralima, a pritom su niskokalorična. Jedno jaje ima oko 6 grama proteina i 70 kalorija, što ih čini savršenim izborom za uravnoteženu ishranu. Osim toga, bogata su vitaminima B2, B12, D, i E, kao i mineralima kao što su selen, cink i željezo.

Feta eggs Možda vas zanima... FETA EGGS - hit doručak s TikToka Recepti

Koliko brzo jaja stižu u trgovine

No naša želja za jajima nikad nije dosljedna. I često nam se dogodi da gledamo u karton s isteklim rokom trajanja i pitamo se jesu li sigurna za jelo.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jaja često dolaze na police trgovina samo nekoliko dana nakon što su snesena. Iako mogu imati datum isteka ili roka trajanja, obično se mogu koristiti i nakon tog roka – ali uz neke iznimke. Evo što trebaš znati.

jaja | Author: Alice Pasqual/Unspalsh Jaja foto: Alice Pasqual/Unspalsh

Jesu li jaja s isteklim rokom sigurna za jelo?

Datumi prodaje, upotrebe i drugi kodovi služe kao pokazatelji kvalitete, a ne sigurnosti hrane. Sve dok su jaja pravilno čuvana, trebala bi biti sigurna za konzumaciju i nakon isteka roka.

Ono što je važno je ohladiti jaja nakon što ih doneseš iz trgovine i držati ih u originalnom kartonu u najhladnijem dijelu hladnjaka. USDA preporučuje čuvanje na temperaturi od 4°C ili niže. Ako se tako skladište, jaja mogu trajati 3-5 tjedana od dana kada ih staviš u hladnjak.

Ako jaja donosiš iz trgovine ili ih pripremaš za kuhanje, nemoj ih ostavljati izvan hladnjaka dulje od dva sata. Hladno jaje koje ostane izvan hladnjaka može se početi kondenzirati, što olakšava razvijanje bakterija.

Jaja rok trajanja | Author: Natalie Behn/Unsplash Preporučuje se čuvanje jaja na temperaturi od 4°C ili nižoj foto: Natalie Behn/Unsplash

Kako prepoznati je li jaje pokvareno

Unutar šireg kraja jajeta nalazi se zračna komora koja se povećava kako jaje stari. Zrak prodire kroz ljusku, a vlaga isparava. Zato neki ljudi rade test plutanja kako bi provjerili svježinu jaja.

Svježe jaje će potonuti u vodi, dok starije može plutati zbog zraka u njemu. Također, kad razbiješ jaje, žumanjak starijeg jaja može izgledati plosnato, a bjelanjak će se više širiti. Bjelanjci svježih jaja obično imaju zamućen izgled, dok s vremenom postaju prozirniji.

slani vafli, jaje na oko Možda vas zanima... Vafli sa sirom i jajima: super večera za ljubitelje doručka Recepti

Iako jaje može plutati ili boja žumanjka i bjelanjka ukazivati na to da više nije svježe, još uvijek je vjerojatno sigurno za jelo. U tom slučaju, napravi test mirisa i provjeriti ljusku. Pokvareno jaje ima neugodan miris, a pukotine na ljusci olakšavaju ulaz bakterijama koje mogu prouzročiti kvarenje ili bolesti prenosive hranom.

Ukratko, sve dok su jaja pravilno skladištena na temperaturi od 4°C ili nižoj, sigurna su za jelo i nakon isteka roka trajanja označenog na kartonu – obično tri do pet tjedana od dana kada ih staviš u hladnjak. Naravno, kad si u nedoumici, nemoj jesti jaja i umjesto toga ih kompostiraj.

Jaja rok trajanja | Author: Melanie/Pixabay Jaja foto: Melanie/Pixabay

Otkrij i ove korisne savjete!

Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača Možda vas zanima... Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača? Špajza hladnjak, frižider Možda vas zanima... Čist i mirisan hladnjak uz pomoć namirnica iz smočnice Špajza Poširana jaja Možda vas zanima... Znamo sve trikove za najbolja poširana jaja ikad! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.