Kako poširati jaja? Premda to kod nas baš i nije najuobičajenija tehnika pripremanja omiljenih jaja, uopće nije složena kako nam se (možda) čini. Slijedeći ove jednostavne savjete za poširanje jaja kod kuće, pripremit ćeš ih poput najiskusnijih chefova, pa onda slobodno pusti mašti na volju hoćeš li ih spremati za doručak, ručak ili bilo kada – kada ih se jednostavno poželiš!
1. KORISTI SVJEŽA JAJA
Što su jaja svježija, to je krajnji rezultat bolji! Kada kupuješ jaja u supermarketu, posegni za kutijom u pozadi: ona su (u pravilu) najsvježija! Prije kupnje uvijek provjeri taj datum isteka jaja.
2. PRIČEKAJ SEKUNDU: PRAVI TRENUTAK PRIJE KLJUČANJA VODE
Zakuhaj vodu, a kada se počnu stvarati mjehurići, makni lonac sa štednjaka i smanji vatru. Kad voda počne lagano ključati, spusti jaje u vruću vodu.
3. KORISTI BIJELI ALKOHOLNI OCAT
Poširanje jaja u malo octa pomaže da ono zadrži svoj oblik tijekom poširanja. Ocat pomaže da se bjelanjci brže skuhaju, omogućujući jajetu da zadrži kompaktnost. Dodavanje 1 žlice octa u vodu može učiniti veliku razliku.
4. KORISTI ZDJELICU
Razbij jaje u zdjelicu prije nego što ga baciš u vruću vodu. Ovaj trik pomoći će jajetu da zadrži svoj oblik kad se počne poširati!
5. ZAVRTI VODU
Žlicom promiješaj vodu u loncu nekoliko puta prije nego što ubaciš jaje. Ovaj pokret stvara vrtlog (vidiš li koliko je zapravo dramatike u poširanju?!) koji će pomoći bjelanjcima da se omotaju oko žumanjka.
6. NE STVARAJ GUŽVU U LONCU!
Poširaj samo 2-3 jaja odjednom, inače se jaja mogu sudariti i raspasti. Znamo da glad ne pita, ali ovdje je strpljenje ključno!
7. IZBJEGAVAJ KUHANJE DULJE OD 3 MINUTE
Vrijeme potrebno za poširanje jaja može varirati - ali neznatno. Provjereno pravilo za savršeno poširano jaje je 3 minute. Sve više od toga najvjerojatnije će rezultirati pretvrdo skuhanim jajem.
8. KORISTI KUTLAČU (ŠEFLJU) ZA JUHU
Hvala TikToku što nam je podario još jedan trik! Jednostavno premaži unutrašnjost kutlače s malo ulja ili pošpricaj uljem u spreju, razbij jaje i spusti ga u vruću vodu.