Lyonnaise je tradicionalna francuska salata koja je ime dobila po gradu iz kojeg potječe – Lyonu. Glavnu ulogu u ovom poznatom francuskom klasiku imaju tri dobro poznate namirnice – kovrčava endivija, hrskava slanina i poširano jaje.
Za pripremu 2 tanjura Lyonnaise salate potrebno vam je:
- 4 tanke trakice slanine
- 2 jaja
- 2 pune šake kovrčave endivije
- 2 žličice nasjeckanog vlasca
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žličica senfa
- svježe mljeveni papar
- sol
Na zagrijanoj tavi pržite trakice slanine oko 5 minuta, dok ne postanu hrskave. Maknite ih s vatre, a višak masnoće uklonite papirnatim ručnikom. Nakon što se ohlade nasjeckajte ih na komadiće.
Nakon što ste pripremili slaninu, vrijeme je da se posvetite pripremi poširanih jaja, a u tome vam mogu pomoći ovi savjeti.
Prije samog serviranja pripremite preljev za salatu tako da pomiješate maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, sol i papar.
Na pripremljene tanjure posložite endiviju, dodajte slaninu i vlasac pa prelijte preljevom. Na kraju pažljivo stavite poširano jaje.
Salatu Lyonnaise možete poslužiti s krutonima ili svježim francuzom.