gastro postao
Bezbroj bezuspješnih pokušaja kuhanja poširanog jajeta postat će uspješnica već iz prvog pokušaja ako pratite ove trikove.
Kako svaki put napraviti savršeno poširana jaja? Pahuljasta, tvrda, a da opet žumanjak bude mekan i curi?
Donosimo vam nekoliko trikova:
- Hladna, svježa jaja su ključna. Svježija jaja znače deblji bjeljanjak pa će i jaje ostati kompaktnije.
- Lonac napunite vodom i dodajte dvije žlice octa. Sol nikako nemojte stavljati jer će razdvojiti bjelanjak. Vodu zagrijavajte na laganoj vatri i čekajte dok počne kipjeti. Kako bi poširana jaja uspjela, voda treba tek pomalo ključati kroz cijelo vrijeme pripreme, a nikako kipjeti jer će se bjelanjak razdvojiti.
- Jaja oprezno razbijte u manju zdjelicu. Tako ćete izbjeći da vam se žumanjak raspadne. Napravite pijavicu uz pomoć žlice. Pažljivo spustite jaje u vodu.
- Jaje kuhajte 4 minute i pomalo žlicom gurajte bjelanjak prema žumanjku kako se ne bi razdvojili.
- Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još uvijek tekuć i prekriven tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom lopaticom ili kutljačom.
Uživajte!