Jaja su bogat izvor proteina, željeza, vitamina i minerala, a izuzetno su jednostavna za pripremu. Upravo su zbog toga vrlo popularna namirnica, koju je moguće pripremiti na različite maštovite načine. Pa čak i u – mikrovalnoj pećnici!
S obzirom na to da više nisu jeftina kao nekad, jaja valja štedjeti. Upravo iz tog razloga donosimo ti 9 različitih načina za pripremu jaja, sve provjereno, tako da uspiješ iz prve. Istovremeno, uštedjet ćeš i na vremenu i na pranju posuđa!
Poširana jaja iz mikrovalne
Poširanje može biti "zeznuto", jer riječ je o tehnici koja zahtijeva malo više vještine. S druge strane, za poširanje ti ne treba ulje, a jaja možeš u mikrovalki poširati za manje od dvije minute.
Razbij jaje i sadržaj ulij direktno u šalicu ili manju keramičku posudu u kojoj se nalazi voda. Nakon 60 sekundi, izvadi šalicu iz mikrovalne pećnice i provjeri je li se bjelanjak stvrdnuo. Ako nije, ostavi ga u mikrovalnoj još 30 sekundi. (Vrijeme pripreme ovisi o tome na koliko je watta mikrovalna pećnica podešena.) Nakon toga jaje izvadi iz vode, osuši i serviraj.
Kajgana iz mikrovalne
Jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja jest kajgana. U zdjelicu ubaci 2-3 jaja, dodaj malo mlijeka ili vrhnja, posoli i popapri prema ukusu, te sve zajedno umiješaj viljuškom.
Stavi zdjelicu u mikrovalnu na 30 sekundi, izvadi, promiješaj i vrati natrag u mikrovalnu pećnicu. Peci u mikrovalnoj u intervalima po 30 sekundi i miješaj dok ne dobiješ željenu teksturu.
Tvrdo kuhana jaja iz friteze na vrući zrak
U mikrovalnoj ćeš pećnici teško skuhati tvrdo kuhana jaja, ali u tome ti može pomoći friteza na vrući zrak. Postavi jaja u košaricu friteze (u jednom nivou) i kuhaj 15 minuta na 250 stupnjeva.
Izvadi jaja iz friteze, ohladi ih hladnom vodom i serviraj. Ako želiš, tako skuhana jaja možeš staviti u hladnjak, u kojem će ostati svježa do 5 dana.
Jednostavno odvoji bjelanjak od žumanjka
Odvojiti bjelanjak od žumanjka nije uvijek najjednostavnije, naročito ako si početnik. Ali imamo trik i za tu situaciju: najlakše ćeš ih odvojiti ako su jaja hladna, iz hladnjaka.
Bjelanjak i žumanjak su gušći kad su hladni, tako da ih je jednostavnije odvojiti. Za još bolji rezultat, prije odvajanja ubaci jaja u zamrzivač na desetak minuta.
Smrzni svježa jaja
Svježa jaja uvijek možeš imati pri ruci spremiš li ih u zamrzivač. Ne, ne čini to s jajima u ljusci jer postoji rizik od pucanja ljuske uslijed smrzavanja.
Umjesto toga, razbij jaje i ulij ga u silikonsku posudicu, koju ćeš zatvoriti poklopcem. Tako zamrznuto jaje kasnije lako možeš izvaditi i ostaviti preko noći u hladnjaku da se odmrzne.