Špajza 11. srpnja 2023.

Pali mikrovalku, peci jaja! 5 trikova za bržu pripremu

foto: Tengyart/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispeći jaja je jednostavno, a još jednostavnije može biti pripremiš li ih u mikrovalnoj pećnici. Uz kajganu iz mikrovalne, donosimo još nekoliko trikova kako uštedjeti vrijeme pri pripremi i skladištenju jaja.

Jaja su bogat izvor proteina, željeza, vitamina i minerala, a izuzetno su jednostavna za pripremu. Upravo su zbog toga vrlo popularna namirnica, koju je moguće pripremiti na različite maštovite načine. Pa čak i u – mikrovalnoj pećnici!

S obzirom na to da više nisu jeftina kao nekad, jaja valja štedjeti. Upravo iz tog razloga donosimo ti 9 različitih načina za pripremu jaja, sve provjereno, tako da uspiješ iz prve. Istovremeno, uštedjet ćeš i na vremenu i na pranju posuđa!

 

 | Author: David B. Townsend/Unsplash foto: David B. Townsend/Unsplash

 

Poširana jaja iz mikrovalne

Poširanje može biti "zeznuto", jer riječ je o tehnici koja zahtijeva malo više vještine. S druge strane, za poširanje ti ne treba ulje, a jaja možeš u mikrovalki poširati za manje od dvije minute.

Razbij jaje i sadržaj ulij direktno u šalicu ili manju keramičku posudu u kojoj se nalazi voda. Nakon 60 sekundi, izvadi šalicu iz mikrovalne pećnice i provjeri je li se bjelanjak stvrdnuo. Ako nije, ostavi ga u mikrovalnoj još 30 sekundi. (Vrijeme pripreme ovisi o tome na koliko je watta mikrovalna pećnica podešena.) Nakon toga jaje izvadi iz vode, osuši i serviraj.

 

 | Author: EatersCollective/Unsplash foto: EatersCollective/Unsplash

Kajgana iz mikrovalne

Jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja jest kajgana. U zdjelicu ubaci 2-3 jaja, dodaj malo mlijeka ili vrhnja, posoli i popapri prema ukusu, te sve zajedno umiješaj viljuškom.

Stavi zdjelicu u mikrovalnu na 30 sekundi, izvadi, promiješaj i vrati natrag u mikrovalnu pećnicu. Peci u mikrovalnoj u intervalima po 30 sekundi i miješaj dok ne dobiješ željenu teksturu.

Tvrdo kuhana jaja iz friteze na vrući zrak

U mikrovalnoj ćeš pećnici teško skuhati tvrdo kuhana jaja, ali u tome ti može pomoći friteza na vrući zrak. Postavi jaja u košaricu friteze (u jednom nivou) i kuhaj 15 minuta na 250 stupnjeva.

Izvadi jaja iz friteze, ohladi ih hladnom vodom i serviraj. Ako želiš, tako skuhana jaja možeš staviti u hladnjak, u kojem će ostati svježa do 5 dana.

 

jaja, omlet, kajgana Možda vas zanima... Slavni chefovi otkrili svoje trikove za savršen omlet Recepti

 

Jednostavno odvoji bjelanjak od žumanjka

Odvojiti bjelanjak od žumanjka nije uvijek najjednostavnije, naročito ako si početnik. Ali imamo trik i za tu situaciju: najlakše ćeš ih odvojiti ako su jaja hladna, iz hladnjaka.

Bjelanjak i žumanjak su gušći kad su hladni, tako da ih je jednostavnije odvojiti. Za još bolji rezultat, prije odvajanja ubaci jaja u zamrzivač na desetak minuta.

Tvrdo kuhano jaje | Author: Shutterstock Tvrdo kuhano jaje foto: Shutterstock

Smrzni svježa jaja

Svježa jaja uvijek možeš imati pri ruci spremiš li ih u zamrzivač. Ne, ne čini to s jajima u ljusci jer postoji rizik od pucanja ljuske uslijed smrzavanja.

Umjesto toga, razbij jaje i ulij ga u silikonsku posudicu, koju ćeš zatvoriti poklopcem. Tako zamrznuto jaje kasnije lako možeš izvaditi i ostaviti preko noći u hladnjaku da se odmrzne.

 

Frittata Možda vas zanima... Četiri slasne frittate - za najbolji brunch! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.