Špajza 25. kolovoza 2025.

Kako oguliti kožicu s rajčice brzo i bez puno muke?

rajčica
Rajčica
foto: AC/Unsplash
Guljenje rajčica sigurno nije najglamurozniji posao koji ćeš morati odraditi u kuhinji, ali je sigurno jedan od osnovnih i trebamo ga za pripremu mnogih jela

Za većinu umaka treba nam oguljena rajčica, to nije uvijek najjednostavniji posao. Koža od rajčice zna biti 'tvrdoglava', pa često nešto što bi trebalo biti samo lagana priprema prije kuhanja ispadne pravo mučenje.

Trikovi uz koje ćeš rajčice oguliti vrlo brzo

1. Zagrij vodu u loncu i pusti da zakipi. Za to vrijeme nožem na kori rajčice napravi križić, odnosno znak X, pa rajčice stavi u kipuću vodu na 20 sekundi.

Izvadi ih iz vode i prebaci u posudu s hladnom vodom i ledom, a s rukama jednostavno ukloni omekšanu koru. Ovako brzo možeš očistiti veliku količinu rajčica, a one će zadržati svoj okus.

Umak od rajčice Možda vas zanima... Napravi najbolju domaću pasiranu rajčicu Recepti

Pogledaj u videu kako to napraviti:

2. Rajčice operi i očisti. Stavi ih u vrećicu, pa u zamrzivač i pusti da se zamrznu. Prije kuhanja ih samo ostavi da se rastope na sobnoj temperaturi 10-15 minuta, koža će gotovo sama otpasti, samo je povuci prstima.

3. Treći način je nešto kompliciraniji, ali ćeš tako najbolje sačuvati rajčice za kasniju upotrebu. Prvo zagrij pećnicu. Prepolovi rajčice i posloži ih na lim na papir na pečenje. Rajčice peci 12-15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kada se rajčice ohlade, oguli im kožu, ići će lako.

rajčica | Author: AC/Unsplash Rajčica foto: AC/Unsplash Kečap Možda vas zanima... Nekoliko te koraka dijeli od izvrsnog domaćeg kečapa Špajza Quiche od rajčica i tikvica s bosiljkom Možda vas zanima... Lagani ručak: Quiche od rajčica i tikvica s bosiljkom Recepti Možda vas zanima... Pečena rajčica - omiljeni crveni plod nikad nije imao bolji okus Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.