Špajza 06. kolovoza 2024.

Istražili smo: smiješ li jesti napukle rajčice

rajčice
Smiješ li jesti napukle rajčice
foto: Ivabalk/Pixabay
Korisnih informacija nikada dosta! Doznaj što uzrokuje pucanje rajčica i što stručnjaci kažu o tome jesu li sigurne za jelo

Rajčice iz trgovine obično izgledaju savršeno—sjajne su i bez mana. No to nije uvijek slučaj s domaćim rajčicama iz vrta ili tegle, koje mogu biti nepravilna oblika, različitih veličina i često napuknute. Odgovor zašto rajčice pucaju i jesu li sigurne za konzumaciju potražili smo kod stručnjaka.

cherry rajčice Možda vas zanima... Imamo 6 genijalnih ljetnih recepata sa cherry rajčicama! Recepti

Zašto rajčice pucaju?

Stručnjaci objašnjavaju da pukotine i udubine na rajčicama nastaju kada kora raste sporije od mesa. Temperature mogu utjecati na rast rajčica - topla sunčana razdoblja praćena hladnijim noćima mogu dovesti do brzog širenja unutrašnjosti rajčice, a posljedica je pucanje kore.

Smiješ li jesti napukle i rajčice | Author: Getty Images/Unspalsh Pukotine na rajčicama nastaju kada kora raste sporije od mesa foto: Getty Images/Unspalsh

Također, jake ili iznenadne kiše mogu prouzročiti rast i bubrenje unutrašnjosti rajčice pa ona puca. Iako se vremenske prilike ne mogu kontrolirati, navike u vrtlarstvu mogu utjecati na izgled rajčica.

Zalijevanje previše jednog dana, a premalo drugog može izazvati neravnomjeran rast rajčica, i napukline.

jamie oliver, polpete od rajčice Možda vas zanima... Jamie Oliver ima recept za genijalne polpete od rajčice! Recepti

Je li sigurno jesti napuklu rajčicu?

U većini slučajeva, male pukotine na površini kože su bezopasne i rajčica se može jesti. Treba ih odmah ubrati kako bi se spriječilo daljnje oštećenje, a mogu se koristiti u receptima gdje izgled nije bitan, poput juha, džemova, salsi i sokova.

Napukle rajčice nisu sigurne za jelo kada su im meso i sjemenke izloženi. U tom trenutku postoji rizik od infekcije štetnicima, poput crva koji se hrane plodom probijajući se kroz pukotine.

rajčica | Author: Liana S/Unsplash Smiju li se jesti napukle rajčice? foto: Liana S/Unsplash

Stručnjaci ističu kako rajčica, kada joj je unutrašnjost izložena, može privući štetočine poput voćnih muha, što uzrokuje rast bakterija i plijesni. Dakle, ako rajčica izgleda sluzavo, pljesnivo, ima neugodan miris ili je napadnuta insektima, bolje ju je kompostirati je nego riskirati bolesti.

Ukratko, dok su manje pukotine na rajčicama obično bezopasne i mogu se konzumirati, veće pukotine koje otkrivaju unutrašnjost rajčice predstavljaju rizik. Najbolje je odmah ubrati oštećene rajčice i koristiti ih u jelima gdje izgled nije važan te izbjegavati one koje izgledaju sumnjivo.

Doznaj i ove korisne informacije!

Palačinke Možda vas zanima... Otkrij što sve možeš sa smjesom za palačinke Špajza Možda vas zanima... Ostali ste bez jaja za kuhanje i pečenje? Otkrij 5 učinkovitih zamjena Špajza Možda vas zanima... Ultimativni vodič: Saznaj kako brzo ukiseliti bilo koje povrće Špajza krumpir Možda vas zanima... Saznaj koju je hranu potrebno kuhati, a koju ipak nije Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.