Rajčice su sada na vrhuncu sezone i pune su sokova i okus. Ima ih raznih boja, oblika i veličina i u ovom receptu možemo ih sve koristiti. Jamie koristi cherry rajčice, no neće se ljutiti ako iskoristiš i one 'obične'
Jedva čekamo ljeto zbog kupanja, sunčanja, tikvica... ali i šarenih, sočnih i preukusnih RAJČICA! Iako ih u današnje vrijeme cijele godine možemo nabaviti u supermarketu, svi dobro znamo kako te rajčice nisu ni blizu onim 'pravima', ljetnima koje su pune okusa.
Ljeti nam rajčice dolaze u ranim bojama, veličinama i oblicima. A dobra vijest je da za ovaj recept, koji je Jamie Oliver podijelio u svojoj knjizi 'Jedan', možeš koristiti bilo koje koje su ti u tom trenutku pri ruci.
Jamie u svom odličnom receptu za polpete od rajčica koristi cherry rajčice, no sigurni smo da se neće uvrijediti ako staviš i one 'obične', no slavni britanski chef svakako preporučuje da rajčice budu razbih boja kako bi polpete bile razigranije, veselije i zabavnije. Naravno, i ukusnije!
Jamie u ovom receptu koristi raznobojne cherry rajčice
foto: Sheelah Brennan/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Polpete od rajčica - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cherry rajčice
250
g
Svježi peršin
0,50
svežanj
Origano
1
žličica
Maslinovo ulje
Kvasina
Luk
1
kom
Integralno brašno
2
žlica
Jaje
1
kom
Ljuti umak
Feta sir
30
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Cherry rajčice razreži na četvrtine, Natrgaj listiće peršina,
Na dasci za rezanje izmiješaj rajčice i peršin te sušeni origano, 1/2 žlice maslinova ulja i 1 žlicu kvasine, dodaj morske soli prema ukusu te svježe mljeveni crni papar.
Polovicu spremi u zdjelicu te kasnije posluži kao salatu, ostalo ostavi na dasci za rezanje za polpete. Taj dio možeš nasjeckati na sitnije komade.
Teflonski tavu promjera cca 30 cm stavi na srednju vatru. Oguli i nasitno nasjeckaj luk te ga dodaj mješavini rajčica, baš kao i brašno, jaje i par kapi ljztog umaka (npr. tabasca).
U smjesu za polpete nadrobi i većinu količine feta sira, sve dobro izmijješaj i formiraj 5 polpeta. Malo će se raspadati i biti neugledna, no dogodit će se rava magija tijekom njihova prženja.
Polpete prži u 1 žlici malsinova ulja - oko 5 minuta sa svake strane, odnosno dok ne poprime zlaćanu boju i potpuno se ne ispeku.
Ostatak feta sira pospi na salatu od rajčice i posluži s popečcima, kojima, ako voliš ljuto, možeš u ovom trenutku dodati još par kapi ljutog umaka.