Recepti Povrće 23. srpnja 2024.

Jamie Oliver ima recept za genijalne polpete od rajčice!

Povrće
10 MIN
10 MIN
2
JEDNOSTAVNO
jamie oliver, polpete od rajčice
Jamie Oliver ima genijalan recept za polpete od rajčica
foto: Instagram @womensweeklyfood; PA/PIXSELL
Rajčice su sada na vrhuncu sezone i pune su sokova i okus. Ima ih raznih boja, oblika i veličina i u ovom receptu možemo ih sve koristiti. Jamie koristi cherry rajčice, no neće se ljutiti ako iskoristiš i one 'obične'

Jedva čekamo ljeto zbog kupanja, sunčanja, tikvica... ali i šarenih, sočnih i preukusnih RAJČICA! Iako ih u današnje vrijeme cijele godine možemo nabaviti u supermarketu, svi dobro znamo kako te rajčice nisu ni blizu onim 'pravima', ljetnima koje su pune okusa.

Ljeti nam rajčice dolaze u ranim bojama, veličinama i oblicima. A dobra vijest je da za ovaj recept, koji je Jamie Oliver podijelio u svojoj knjizi 'Jedan', možeš koristiti bilo koje koje su ti u tom trenutku pri ruci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Jamie u svom odličnom receptu za polpete od rajčica koristi cherry rajčice, no sigurni smo da se neće uvrijediti ako staviš i one 'obične', no slavni britanski chef svakako preporučuje da rajčice budu razbih boja kako bi polpete bile razigranije, veselije i zabavnije. Naravno, i ukusnije!

Cherry rajčice | Author: Sheelah Brennan/Unsplash Jamie u ovom receptu koristi raznobojne cherry rajčice foto: Sheelah Brennan/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Polpete od rajčica - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cherry rajčice 250 g
  • Svježi peršin 0,50 svežanj
  • Origano 1 žličica
  • Maslinovo ulje
  • Kvasina
  • Luk 1 kom
  • Integralno brašno 2 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Ljuti umak
  • Feta sir 30 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Cherry rajčice razreži na četvrtine, Natrgaj listiće peršina,

    Na dasci za rezanje izmiješaj rajčice i peršin te sušeni origano, 1/2 žlice maslinova ulja i 1 žlicu kvasine, dodaj morske soli prema ukusu te svježe mljeveni crni papar.

    Polovicu spremi u zdjelicu te kasnije posluži kao salatu, ostalo ostavi na dasci za rezanje za polpete. Taj dio možeš nasjeckati na sitnije komade.


  2. Teflonski tavu promjera cca 30 cm stavi na srednju vatru. Oguli i nasitno nasjeckaj luk te ga dodaj mješavini rajčica, baš kao i brašno, jaje i par kapi ljztog umaka (npr. tabasca).


  3. U smjesu za polpete nadrobi i većinu količine feta sira, sve dobro izmijješaj i formiraj 5 polpeta. Malo će se raspadati i biti neugledna, no dogodit će se rava magija tijekom njihova prženja.


  4. Polpete prži u 1 žlici malsinova ulja - oko 5 minuta sa svake strane, odnosno dok ne poprime zlaćanu boju i potpuno se ne ispeku.

    Ostatak feta sira pospi na salatu od rajčice i posluži s popečcima, kojima, ako voliš ljuto, možeš u ovom trenutku dodati još par kapi ljutog umaka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

301 kcal

15 %

MASTI

17,60 g

24 %

KOLESTEROL

0,18 g

0 %

UH

27,30 g

9 %

PROTEINI

10,40 g

20 %

Uživaj u sezoni rajčica!

Njoki s rajčicom i sirom Možda vas zanima... LJETNI RUČAK Brzinski njoki s rajčicom i sirom Recepti rižoto od rajčice Možda vas zanima... Oduševio nas je ovaj predobar rižoto od rajčice Recepti Feta pasta Možda vas zanima... Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati Recepti sušene rajčice Možda vas zanima... Napravi domaće sušene rajčice, bolje su od kupovnih! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.