Vjerojatno rajčice već imaš doma, na kuhinjskom pultu ili u hladnjaku (iako rajčice nije preporučljivo čuvati u hladnjaku jer tako gube svoj dobar okus). Vrijeme je da ih staviš u središte pažnje.
Jer iako ti možda ne djeluje kao egzotična superhrana, rajčica je, prema mišljenju mnogih nutricionista i znanstvenika, jedno od najzdravijih voća na svijetu. Da, voća. I da, ozbiljno.
Rajčica je voće! I to superzdravo!
Zvuči kao provokacija, ali rajčica stvarno spada u voće, jer botanički gledano, njezin plod nastaje iz cvijeta sjemenjače. I ne samo to, nego se po nutritivnoj gustoći – odnosno količini vitamina i minerala po kaloriji – nalazi iznad većine popularnih voćki.
Na ljestvici koju je objavio američki CDC, rajčica se pozicionirala kao najzdravije voće od svih ispitanih, odmah iznad limuna. Dok mnogi plodovi donose šećere i energiju, rajčica donosi čistu moć bez suvišnih kalorija. Sadrži tek 12 kalorija u prosječnom plodu od 60 grama. To je mnogo manje od većine grickalica, a sadrži više vitamina nego cijeli voćni smoothie.
Rajčice raznih boja i veličina
Likopen – moćni crveni pigment, kojim rajčica obiluje
Likopen je prirodni biljni pigment, zaslužan za intenzivnu crvenu boju rajčice. No njegova prava moć je u tome kako djeluje unutar tijela. Likopen je jedan od najmoćnijih antioksidansa, snažan zaštitnik protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i ubrzavaju starenje.
Znanstvene studije povezuju redovitu konzumaciju likopena s manjim rizikom od srčanih bolesti, određenih vrsta raka (posebno prostate i želuca) te cerebrovaskularnih problema poput moždanog udara. Njegovo djelovanje ide čak do razine zaštite tvoje DNA od oštećenja.
Rajčica - nutritivno povrće s benefitima voća
Ono što rajčicu čini posebno zanimljivom stručnjacima jest njezin hibridni karakter. Iako je voće, nutritivno se 'ponaša' kao povrće – niskokalorična je, bogata vlaknima, i ima jako povoljan profil ugljikohidrata.
Taj miks znači da ju možeš jesti često, bez grižnje savjesti i bez skoka šećera u krvi. Sadrži i značajne količine vitamina A i C – prvi je ključan za zdrav vid, imunološki sustav i razvoj stanica, a drugi za jačanje krvnih žila, formiranje kolagena i borbu protiv infekcija. Kombinacija ta dva vitamina čini je idealnom namirnicom za sve koji žele biti zdravi iznutra i izvana.
Rajčica
Kuhana rajčica je zdravija!
E, sad dolazimo do zanimljivog dijela: kuhanjem rajčice zapravo povećavaš njezinu hranjivost. Likopen postaje bioraspoloživiji, što znači da ga tvoje tijelo lakše apsorbira.
Drugim riječima, šalša, umaci, juhe i pečene rajčice nisu samo za utjehu, oni su i medicinski korisni. Zanimljivo je i da kombinacija rajčice s masnoćama, poput maslinovog ulja, dodatno pojačava apsorpciju likopena. Zato stari trik – kap maslinovog ulja na salatu od rajčice – ima znanstvenu podlogu i nije samo za okus,nego za zdravlje.
Biraj lokalne rajčice. I zrele
Rajčica koja je dozrijevala na suncu, a ne u hladnjači, ima više okusa, ali i više hranjivih tvari. Industrijski uzgojene rajčice često se beru zelene i tretiraju plinom kako bi dobile crvenu boju, ali iznutra ostaju mlake, i po okusu i po sastavu.
Zato biraj lokalno kad god možeš, pogotovo u sezoni. Drži ih izvan hladnjaka, na pultu, i pusti da prirodno dozriju. I da, ako ih jedeš sirove, biraj one koje su zrele do kraja jer što su zrelije, to je više likopena u njima.
Kupuj lokalno uzgojene rajčice s više okusa i hranjivih tvari
Kako rajčice što više uključiti u prehranu
Rajčice su toliko svestrane da ih možeš jesti svaki dan, a da ti ne dosade. Možeš ih narezati u sendvič, dodati u kajganu, peći s tikvicama, skuhati šalšu, ubaciti u juhu, posložiti po brusketama, čak i dodati u smoothie.
A cherry rajčice u pećnici s malo timijana i maslinovog ulja? Čista poezija.
Dnevna konzumacija rajčica ili proizvoda na bazi rajčice ima mjerljive učinke na zdravlje – smanjuje upalne procese, poboljšava cirkulaciju, jača kožu i štiti stanice. Nema razloga da ih ne jedeš češće. I nema pogrešnog načina.
Za kraj, donosimo još par recepata s rajčicama: