Ljetna salata od zelenih mahuna, rajčica i fete koju ćete poželjeti uz svaki roštilj
Svježe zelene mahune jedan su od najljepših darova ljeta. Ako se na tvom obiteljskom roštilju ne nađe velika zdjela ove salate uz tanjur s pečenim mesom, ozbiljno propuštaš jedno od najboljih sezonskih jela.
Ova lagana i osvježavajuća salata inspirirana grčkom kuhinjom spaja hrskave zelene mahune s cherry rajčicama, (crnim) maslinama i kockicama feta sira, a sve se povezuje jednostavnim preljevom od kvasine i maslinovog ulja.
Tajna savršeno kuhanih zelenih mahuna krije se u ključanju u jako slanoj vodi - da, puno soli je ključno. To ne samo da osigurava da budu lijepo začinjene, nego i zadržava njihovu jarku boju i idealnu teksturu.
Nakon kuhanja, mahune je najbolje "šokirati" u ledenoj kupelji kako bi se zaustavio proces kuhanja. Ako nemaš led pri ruci, posluži se mlazom hladne vode iz slavine - efekt će biti gotovo jednak.
Kada se mahune ohlade, dobro ih posuši. Ovaj korak nemoj preskakati jer vlažne mahune znače i vodenastu salatu.
Savjet za pripremu unaprijed
Ako planiraš ovu divnu salatu od mahuna i cherry rajčica poslužiti na nekom druženju, mahune možeš pripremiti i dan ranije – blanširati ih, ohladiti, dobro posušiti i spremiti u posudu ili vrećicu s papirom koji će upiti višak vlage. Na dan posluživanja preostaje ti samo pomiješati ih s ostalim sastojcima i preljevom.
Salata od mahuna i cherry rajčica
foto: Insanely Good Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od mahuna i cherry rajčica
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zelene mahune
500
g
Sol
0,25
šalica
Sol
0,50
žličica
Sok od limuna
1
žlica
Kvasina
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljubičasti luk
0,25
kom
Cherry rajčice
1
šalica
Masline
0,50
šalica
Feta sir
100
g
Postupak
U puno obilno posoljene vode (1/4 šalice soli) skuhaj mahune, uz povremeno miješanje, 3-4 minute.
Potom mahune brzo ohladi u ledenoj vodi. Neka stoje u vodi s ledom oko 10 minuta. Potom mahune ocijedi i osuši kuhinjskim ubrusima.
U velikoj zdjeli za salate pomiješaj češnjak, sok od limuna, ocat i preostalih 172 žličice soli, sve se treba dobro pomiješati. Pusti da odstoji 5 minuta, umiješaj papar. Dok miješaš, lagano dolijevaj maslinovo ulje.
Dodaj mahune, ljubilasti luk narezan na tanke polumjesece, raspoložvljene cherry rajčice i 65 grama natrganog feta sira. Dobro sve promiješaj, pospi ostatkom nadrobljenog feta sira i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
123 kcal
6 %
MASTI
9,00 g
12 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
Salata je najukusnija istog dana kad je pripremljena, no ako što ostane, bez brige – ostat će svježa u hladnjaku do 3 dana.