Špajza 23. srpnja 2025.

Kako pravilno blanširati povrće i zašto to uopće radimo?

blanširanje, mahune
Blanširanje mahuna
foto: The Kitchn/Pinterest
Kako blanširati povrće: tajna hrskavih i živopisnih zalogaja

Kad na tržnici ulovite savršeno svježe povrće - šparoge (naravno, u proljeće), ili sada grašak ili mahune – znaš da je vrijeme za brze i nježne metode pripreme. Zaboravi na dugotrajno pirjanje i pečenje – blanširanje je kulinarska tehnika koja ističe prirodnu ljepotu i boje te svjež okus mladog povrća. Sve što ti treba ta blanširanje su voda, sol i led.

Blanširanje je jednostavno, ali itekako učinkovito. U samo nekoliko minuta i osnovne sastojke, možeš izvući ono najbolje iz svježeg sezonskog povrća – i poslužiti ga toplo ili hladno, kao prilog, salatu ili bazu za kreativne recepte.

Također, blanširano povrće može se i zamrznuti i takvo će biti puno bolje nakon odmrzavanja, nego da samo zamrzneš sirovo povrće.

povrće Možda vas zanima... Ovo su najzdravije vrste povrća Špajza

Što je blanširanje?

Blanširanje je kulinarska tehnika u kojoj povrće kratko kuhamo u kipućoj posoljenoj vodi, a zatim ga odmah šokiramo u ledenoj vodi. Time se zaustavlja kuhanje, očuva boja i tekstura, i rezultat je savršeno “al dente” povrće – hrskavo, a opet termički obrađeno.

blanširanje, brokula | Author: Culinary Hill/Pinterest Blanširanje brokule foto: Culinary Hill/Pinterest

Zašto blanširanje?

Osim što je brzo i jednostavno, blanširanje također:

  • zadržava intenzivnu zelenu boju (posebno kod špinata, mahuna, brokule)
  • daje savršenu teksturu (niti sirovo, niti prekuhano)
  • omogućuje pripremu unaprijed – povrće samo ugrijte u maslacu, umaku ili začinite kad dođe vrijeme posluživanja
pranje povrća Možda vas zanima... 7 super savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

Blanširanje - korak po korak

U nastavku donosimo opis postupka blanširanja, korak po korak. Sve je vrlo jednostavno:

  1. Zakuhaj vodu - U velikom loncu zakuhaj vodu. Dodaj obilnu količinu soli – dovoljno da voda bude slana kao more.
  2. Ubaci povrće u kipuću vodu - Dodaj jednu vrstu povrća po seriji i kuhaj, dok ne postane hrskavo-mekano. Pazi na vrijeme (vidi tablicu niže!).
  3. Izvadi povrće i prebaci ga u led - Povrće vadi pomoću cjediljke s drškom ili velike žlice s rupicama. Odmah ga uroni u zdjelu s ledenom vodom i ledom.
  4. Povrće ocijedi i posuši - Kad se povrće potpuno ohladi, dobro ga ocijedi i lagano posuši papirnatim ubrusima.
Prilikom blanširanja, sol je ključna – blago posoljena voda pojačava okus, ali i čuva boju. Ledena kupka je obavezna – ako povrće samo ocijediš, nastavit će se kuhati i postati gnjecavo.

blanširanje, mahune | Author: Good Housekeeping/Pinterest Ledena kupka je obavezna foto: Good Housekeeping/Pinterest

Koliko je vremena potrebno za blanširanje određene vrste povrća:

Donosimo vodič za vrijeme koje je potrebno za blanširanje pojedinih vrsta povrća. Prouči popis i baci se na blanširanje...

  • Špinat, kelj, blitva - 20–30 sekundi
  • Mahune, bob, grašak u mahuni - 1 minuta
  • Mladi grašak - 1–2 minute
  • Šparoge, celer, bok choy, blitva - 2–3 minute
  • Brokula, cvjetača, prokulice - 3 minute
  • Grašak, rotkvice (prepolovljene) - 4–5 minuta
  • Mrkva, pastrnjak (prepolovljeni) - 5–7 minuta
povrće Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati povrće u mikrovalnoj Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.