Kada razmišljaš o kuhanju povrća, vjerojatno ti na pamet pada lonac s ključalom vodom, cjedilo i barem još dvije dodatne posude koje će završiti u sudoperu. Ali što ako postoji način da povrće skuhaš brže, jednostavnije i uz manje pranja? Odgovor je – mikrovalna pećnica.
Da, ona ista mikrovalna koju obično koristiš za podgrijavanje ostataka može postati tvoj najbolji saveznik u pripremi savršeno kuhanog povrća. Ne samo da ćeš uštedjeti vrijeme i živce, već ćeš i sačuvati više nutrijenata, boje i okusa. Sve što ti treba je jedna posuda, nešto za poklopiti je i – doslovno par minuta.
Mikrovalna vs. klasično kuhanje
Mikrovalna pećnica kuha povrće brzo i učinkovito, pritom zadržavajući njegovu prirodnu boju, teksturu i okus. Sve što ti treba je jedna zdjela (i nešto čime ćeš je pokriti) te, ovisno o vrsti povrća, manje od pet minuta kuhanja.
Tajna je u procesu koji se događa unutar zdjele – povrće oslobađa vlastitu vlagu, stvarajući vruću paru koja ga nježno, ali brzo kuha iznutra prema van. Uz to, istraživanja pokazuju kako je upravo mikrovalna jedan od najboljih načina kuhanja kada je riječ o očuvanju nutrijenata – zahvaljujući kraćem vremenu pripreme, vitamini i minerali ostaju sačuvani u većoj mjeri nego kod dugotrajnog kuhanja u vodi.
Povrće
Ako želiš savršeno kuhano povrće, bez gubitka hranjivih tvari i uz minimalan trud, vrijeme je da mikrovalna postane tvoj novi najbolji kulinarski saveznik. Evo nekoliko trikova koji će ti pomoći da svaki put postigneš savršen rezultat.
1. Nareži povrće na jednake komade
Ne moraš uzeti ravnalo, ali imaj na umu da će povrće biti ravnomjernije kuhano ako su svi komadi približno iste veličine. Ako ubaciš velike i male komade zajedno, mali će se prekuhati i postati gnjecavi, dok će veći ostati polusirovi.
2. Ne zaboravi sol
Već prije kuhanja dodaj malo soli – otprilike ¼ žličice na svakih 250 g povrća. Sol će ne samo poboljšati okus, već će pomoći u očuvanju boje i hranjivih tvari.
3. Dodaj malo vode
Povrće već sadrži vlastitu vlagu, ali kako bi proces kuhanja bio još učinkovitiji, dodaj 1 žlicu vode u zdjelu. To će potaknuti stvaranje pare i osigurati ravnomjerno kuhanje.
Jednaki komadi za ravnomjerno kuhanje
4. Pokrij zdjelu
Paru treba zadržati unutar zdjele kako bi povrće bilo savršeno mekano, ali ne prekuhano. Najbolji način je koristiti plastičnu foliju ili poklopac koji dobro prijanja uz rubove zdjele. Ako izbjegavaš plastiku, okrenuti tanjur na vrh zdjele jednako dobro funkcionira.
5. Promiješaj na pola kuhanja
Mikrovalne pećnice često imaju "vruće točke", a povrće koje dodiruje rub zdjele može se brže skuhati od onog u sredini. Zato je dobro jednom tijekom kuhanja promiješati sadržaj kako bi se sve skuhalo ravnomjerno.
Mikrovalna štedi vrijeme
6. Otklopi čim je gotovo
Čim je povrće kuhano, izvadi ga iz mikrovalne i odmah skini poklopac. Ako ga ostaviš pokrivenog, para će nastaviti kuhati povrće i riskiraš da postane previše mekano. A nitko ne voli beživotnu, kašastu brokulu!
7. Dodaj malo začina ili umaka
Kuhanjem u mikrovalnoj povrće zadržava svoj prirodan, čist okus. No to ne znači da ne možeš dodati malo dodatne čarolije – maslac, limunov sok, maslinovo ulje ili neki fini umak podići će okuse na novu razinu. Na ovaj način kuhano povrće možeš dodati u rižota, tjesteninu, salate ili čak koristiti kao preljev za pizzu.