Špajza 09. veljače 2023.

Ovih 10 jela i predmeta ne stavljaj u mikrovalnu!

Mikrovalna pećnica
Mikrovalna pećnica odlično je pomagalo, no treba je znati pravilno koristiti foto: Zen Chung/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Neke namirnice, pića i određeni predmeti mogu ispuštati toksine, gorjeti, rastopiti se ili čak eksplodirati ako se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici... Popis donosimo u nastavku

Mikrovalna pećnica je čudo moderne tehnologije. Već u nekoliko sekundi može lagano podgrijali ledeno hladno jelo takod a postane vatreno vruće. Uz to, skraćuje vrijeme kuhanja, ubrzava vrijeme pripreme, te olakšava kuhanje. No ne idu sva jela u mikrovalnu!

Postoje namirnice, pića i određeni predmeti koji mogu ispuštati toksine, gorjeti, rastopiti se ili čak eksplodirati ako se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici. Neki čak mogu postati i otrovni. Ili eksplodirati! Neke od ovih namirnica su prilično uobičajene, i neki od nas sigurno su ih barem jednom podgrijavali u mukrovalnoj. No čak i ako se tada ništa loše nije dogodilo ne znači da se neće dogoditi, stoga zaštiti sebe i druge držeći ovu hranu podalje od mikrovalne pećnice!

 

Tjestenina s povrćem Možda vas zanima... 5 (pravih) jela koje možeš skuhati u mikrovalnoj pećnici Špajza

 

Čili papričice


Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj kapsaicin koji im daje čar u svakom jelu. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. Stoga, otvoriš li vrata mikrovalne pećnice izlažeš se isparavanjima koja mogu iritirati i opeći pluća, grlo, oči i nos.

Ovo je puno sigurniji načinda se podgriju čili papričice - peci ih, pirjaj ili grilaj umjesto da ih stavljaš u mikrovalnu.

Čili papričice | Author: Thomas M. Evans/Unsplash Čili papričice opasno je stavljati u mikrovalnu foto: Thomas M. Evans/Unsplash

Tvrdo kuhana jaja

Dosta ti je hladnih jaja za međuobrok, pa barem jedno želiš zagrijati u mikrovalnoj na 15 sekundi? Sve se čini dobro dok ne zarežeš takvo jaje i ono eksplodira - po cijeloj kuhinji, uredu, računalu, tebi...

Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. S obzirom na to da ona ne može izaći iz bjelanjaka, povećava se pritisak. Kad zarežeš (ili još gore, zagrizeš) jaje, para se trenutno oslobađa – a nastala eksplozija može izazvati opekline. 

Kako pravilno zagrijati tvrdo kuhana jaja: Nareži jaje na četvrtine prije nego što ga zagriješ u mikrovalnoj. No ako imaš nekoliko minuta, radije jaje stavi u šalicu vruće vode i ostavi da odstoji 3 do 5 minuta.

 | Author: Ron Lach/Pexels Tvrdo kuhana jaja radije zagrij u vrućoj vodi foto: Ron Lach/Pexels

Stiropor

Posude od stiropora su zapravo vrsta plastike koja može otpustiti štetne kemikalije u hranu i zrak kada se zagrijava. Također nije stabilna na toplinu kada se probija mikrovalovima - može se rastopiti ili iskriviti.


Kako zagrijavati: Hranu izvadi iz kutije od stiropora u kakvim obično dolazi iz dostave i stavi na stakleni tanjur ili posudu umjesto da se kuha u plastičnoj posudi. Pokrij papirnatim ručnikom i stavi u mikrovalnu na uobičajeni način.

 

Mikrovalna Možda vas zanima... Nekoliko pravila kuhanja u mikrovalnoj pećnici Špajza

 

Spremnici za van s metalnim ručkama


Spremnici za nošenje s ručkama imaju metal koji bi mogao iskriti i izazvati požar. Zato uvijek provjeri piše li na plastičnoj posudi "Sigurno za mikrovalnu" prije nego što je staviš u nju. 

Kako podgrijati namirnice iz spremnika: Isprazni ostatke u posudu ili tanjur prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Prekrij papirnatim ručnikom da spriječiš prskanje i pucanje. Zagrij prema uputama.

 | Author: Ravi Kant/Pexels Šalicu s vodom nije dobro stavljati u mikrovalnu foto: Ravi Kant/Pexels

Šalica vode

Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ušteda vremena mogla bi te skupo stajati. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može se brzo pregrijati. Iako možda ne vidiš nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodaš vrećicu čaja, žlicu ili čak i ako samo pomakneš vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Pravilan način grijanja vode: Pusti kuhalo za vodu da odradi svoj posao. 

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Grožđe bi moglo eksplodirati u mikrovalnoj pećnici foto: Karolina Grabowska/Pexels

Grožđe

U zobene pahuljice voliš staviti šaku grožđa i cijelo jelo podgrijati u mikrovalnoj? Ne radi to. Grožđe se pregrijava, a šećerna pulpa brzo se pretvara u rastaljenu plazmu. Bobice grožđa zbog toga bi mogle eksplodirati u mikrovalnoj pećnici, ili dok miješaš zagrijanu smjesu ili čak i kada je zagrizeš.

Kako pravilno zagrijati: Ako želiš zagrijati grožđe, radije ga zapeci u pećnici nekoliko minuta. Također, brzo se može zagrijati i u tavi na srednje jakoj vatri.

Ostaci krumpira

Krumpir često sadrži Clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se skuhaju i ne pohrane odmah u hladnjak, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrijavanjem u mikrovalnoj te se bakterije neće ubiti, pa bi sljedeći dan mogli imati ozbiljne želučane tegobe.

Kako pravilno podgrijati: Skuhani krumpir koji se nije pojeo što je prije moguće stavi u hladnjak. Ne ostavljaj ga satima na sobnoj temperaturi. Ponovno ga zagrij u pećnici. Opća napomena: ne peci krumpire u ovojnici od aluminijske folije. Prema istraživanjima, lim hvata vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krumpira, i za dobrobit tvog trbuščića, krumpire peci bez folije.

tjestenina Možda vas zanima... Oprez: Ove namirnice ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj! None

Prerađeno meso

Slaninu, hrenovke, meso za ručak i kobasice treba peći na štednjaku ili u pećnici, a ne u mikrovalnoj. Zagrijavanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja produkata oksidacije kolesterola (COP). COP se povezuje s bolesti srca, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti povezan i s upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima.

Kako grijati: Jedna je studija otkrila da pečenje na roštilju također povećava količinu COP-a u mesu, pa bi pečenje u pećnici ili pirjanje moglo biti najsigurnija opcija.

Umak | Author: Thinkstock Umak od rajčice bolje je ne stavljati u mikrovalnu pećnicu foto: Thinkstock

Umak od rajčice

Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije teško izlaze kroz gusti umak ili oko dijelova sastojaka. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije - i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i zamrljane odjeće.

Kako pravilno podgrijati: Zagrij bilo koji umak u maloj tavi na štednjaku. To će omogućiti ravnomjerno zagrijavanje, a možeš ga lagano miješati da spriječiš nakupljanje pare.

 

Božićni kolačići Možda vas zanima... Izbjegni 10 najvećih pogrešaka pri pečenju kolača Špajza

 

Ništa

Nikada ne pali praznu mikrovalnu pećnicu. Bez hrane ili spremnika za apsorbiranje mikrovalova, zrake se odbijaju natrag do magnetrona. To bi moglo oštetiti stroj i čak izazvati požar. Još jednom provjeri je li hrana u mikrovalnoj prije nego što je uključiš.

 | Author: SHUTTERSTOCK Mikrovalna pećnica foto: SHUTTERSTOCK

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.