Špajza 04. studenoga 2016.

Nekoliko pravila kuhanja u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako mikrovalnu pećnicu uglavnom doživljavamo kao sredstvo za podgrijavanje hrane, u njoj je moguće i skuhati nekoliko konkretnih jela.

Postoji nekoliko pravila kuhanja u mikrovalnoj pećnici, a pravila su tu kako nam hrana ne bi eksplodirala, ali i kako ne bismo zapalili kuću.

Naime, mikrovalna pećnica radi na principu koji se razlikuje od kuhanja na štednjaku. Hranu na štednjaku zagrijavamo postepeno počevši izvana pa širenjem topline u unutrašnjost namirnice. Mikrovalne pećnice pak griju sve dijelove namirnice odjednom.

Elektromagnetni valovi uzrokuju gibanje molekula, a gibanje molekula dovodi do trenja koje stvara toplinu. Do nezgodnih eksplozija može doći kada toplina prodre u namirnice s visokim udjelom vode. Voda unutar namirnice pretvara se u paru, a ukoliko para ostane zarobljena u namirnici stvara se balon koji može puknuti i napraviti nered u mikrovalnoj.

U nastavku pročitajte kako bez bojazni kuhati hranu u mikrovalnoj:

• Krumpiri pripremljeni u mikrovalnoj su fantastični, a tekstura i okus su negdje na pola puta između kuhanih i pečenih krumpira. Krumpire prilikom pečenja u pećnici potrebno je bocnuti nekoliko puta vilicom kako bi kroz stvorene otvore izlazila vodena para.

• U mikrovalnoj nećemo moći skuhati tvrdo kuhano jaje, ali možemo napraviti jaje na oko ili kajganu. Jaje na oko najbolje je peći u zdjelici u koju smo prethodno ulili malo ulja. Zdjelicu je dobro poklopiti tanjurom kako jaje ne bi prskalo po pećnici. Jaje će svakako pucati pa dežurajte uz mikrovalnu da ju isključite na vrijeme. Jaje se obično peče oko 1 minute i svakako smanjite jačinu pećnice za 50 %. Kada pripremate kajganu, povremeno jaje promiješajte.

Kajgana | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

• Buču ispecite u mikrovalnoj pećnici na način da ju prerežete na pola pa pečene s korom prema gore. Para će uspješno izlaziti kroz prerezani dio.

• Pripremamo li zobenu kašu u mikrovalnoj, morat ćemo miješati svakih 30 sekundi kako kaša ne bi kipjela. Obavezno ju staviti u veliku zdjelu • Umak od rajčice se priprema kao i zobena kaša, uz redovno miješanje i u velikoj zdjeli i tako će mikrovalna pećnica ostati čista. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.