Istočnjačko jelo spaja jednostavne sastojke kao što su riža, leća i luk, a na divan ih način sljubljuju začini poput kurkume i kumina. Ovo jelo diljem svijeta priprema se u različitim varijantama, a mi smo u svoju odlučili ubaciti začine koje i sami najviše volimo. Dodali smo dimljenu crvenu papriku i kajenski papar te na kraju sve dodatno začinili sitno sjeckanim svježim peršinom.
Najviše vremena oduzet će vam nešto duže i sporo pirjanje luka kako biste dobili najljepše arome, a dok čekate da sve komponente skuhaju, u recept možete ubaciti i prve sezonske rajčice koje ste kratko grilali na maslinovom ulju.
Potrebno vam je:
- 1 šalica riže
- Pola šalice zelene leće
- 2 luka
- Pola žličice kurkume
- Pola žličice kumina
- Pola žličice dimljene crvene paprike
- Pola žličice korijandra
- Svježi peršin
- Malo čilija
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- U posebnim posudama skuhajte rižu i leću.
- Luk nasjeckajte na kolutiće, na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa pirjajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
- Ako luk počinje tamniti prerano, smanjite vatru.
- Kada je gotov, luk maknite iz tave, a na ostatak ulja dodajte rižu i leću.
- Dodajte još malo vode i začinite, pa pustite da voda ispari.
- Na kraju sve dobro pomiješajte i dodajte sitno sjeckani peršin. Poslužite toplo uz grilano povrće ili omiljenu salatu.
Dobar tek!