Špajza 03. siječnja 2018.

Savršeno kuhana riža u samo četiri koraka

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako biste dobili savršeno prozračnu kuhanu rižu dugog zrna koja se ne lijepi slijedite ova četiri pravila:

1. Ispiranje
Rižu temeljito isperite radi uklanjanja nečistoća, ali i škroba. Škrob je krivac za lijepljenje riže. Prilikom ispiranja mijenjajte vodu 4 do 5 puta, a riža je spremna za kuhanje kada voda kod miješanja riže ostane bistra.

 

Možda vas zanima... Tinin sirovi rižoto od cvjetače s curry umakom Špajza



2. Dodavanje idealne količine vode za kuhanje
Stavite rižu u lonac, a zatim ulijte hladnu vodu u količini koja prekriva rižu u visini vašeg nokta kada uronite kažiprst u lonac. Posolite bez miješanja.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

3. Rižu kuhajte na pari
Pustite da voda zakipi te ju pustite kuhati oko 2 do 3 minute prije nego lonac skinete s vatre i poklopite s poklopcem koji čvrsto prianja. Rižu pustite da se kuha na pari 20 do 25 minuta bez otvaranja poklopca.

 

Možda vas zanima... Sjajan spoj: Rižoto od graška i šampinjona Recepti Možda vas zanima... Pilav - novo ruho pilećeg rižota Recepti



4. Ne otvarajte poklopac prije vremena
Kada je riža kuhana, u loncu ne bi trebalo biti vode. Rižu promiješajte s vilicom i poslužite.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.