1. Ispiranje
Rižu temeljito isperite radi uklanjanja nečistoća, ali i škroba. Škrob je krivac za lijepljenje riže. Prilikom ispiranja mijenjajte vodu 4 do 5 puta, a riža je spremna za kuhanje kada voda kod miješanja riže ostane bistra.
2. Dodavanje idealne količine vode za kuhanje
Stavite rižu u lonac, a zatim ulijte hladnu vodu u količini koja prekriva rižu u visini vašeg nokta kada uronite kažiprst u lonac. Posolite bez miješanja.
3. Rižu kuhajte na pari
Pustite da voda zakipi te ju pustite kuhati oko 2 do 3 minute prije nego lonac skinete s vatre i poklopite s poklopcem koji čvrsto prianja. Rižu pustite da se kuha na pari 20 do 25 minuta bez otvaranja poklopca.
4. Ne otvarajte poklopac prije vremena
Kada je riža kuhana, u loncu ne bi trebalo biti vode. Rižu promiješajte s vilicom i poslužite.