gastro postao
Ovaj rižoto pružit će vam istinski gastronomski užitak
Jesenske okuse gljiva osvježite slatkim graškom, pa sve zajedno povežite u neodoljivo kremast rižoto. Ne zaboravite upotrijebiti i dobru dozu vina koje će dati na kiselini i pojačati arome, a ubaciti možete i začinsko bilje po želji.
Potrebno vam je:
- 50 g celera
- 2 žlice korijena peršina
- 100 g šampinjona
- 150 g graška
- 1 dl bijelog vina
- 750 ml pilećeg temeljca
- 60 g maslaca
- 1 luk
- 1 šalica riže
- 1 žlica parmezana
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte ulje i veći dio maslaca u široj posudi, dodajte luk, celer i peršin i začinite po želji.
- Pirjajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok celer ne omekša.
- Dodajte šampinjone i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne puste vodu.
- Dodajte rižu, zalijte vinom i miješajte dok gotovo sva tekućina ne ispari.
- Počnite dodavati zagrijani temeljac tako da tekućina prekrije cijeli sadržaj posude.
- Dodajte grašak.
- Kada se dio tekućine upije, postupno dodajte još temeljca, a postupak ponavljajte dok ne iskoristite sav temeljac i riže ne bude mekana i kremasta.
- Na kraju u rižoto umiješajte preostali maslac i pospite parmezanom.
Dobar tek!