gastro postao
Iznenadite se jelom koje do sada još nikada niste kušali. Zavirite u svijet novog, jednostavnog i zdravog.
Možda ćete se i zapitati zašto baš rižoto od cvjetače. Nakon što isprobate više nećete imati pitanja, već ćete samo uživati u okusima.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Složenost pripreme: jednostavno
SASTOJCI (za 2 osobe):
ZA UMAK:
- 1 šalica indijskih oraščića (150 g)
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica curryja u prahu
- na vrh žličice chilija u prahu
- na vrh žličice kajenske paprike u prahu
- 1/3 žličice soli
- 5-7 žlica kokosovog mlijeka (50-70 ml)
- 1 manja cvjetača (za rižoto)
- 2 žlice sjemenki sezama (za posipavanje)
ZA PRILOG:
- 2 šake rikole
- 4 žlice Zvijezda ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- sol
PRIPREMA:
- Indijske oraščiće namočite prethodno u vodi cca 2 sata (ako nemate vremena, namočite ju barem 20 minuta). Isperite i procijedite.
- Cvjetaču očistite od listova i središnjeg, tvrdog dijela pa samo vrhove izmiksajte u multipraktiku do veličine zrna riže.
- U blenderu izmiksajte sve sastojke za curry umak (namočene indijske oraščiće, češnjak, curry, chili, kajensku papriku, sol i kokosovo mlijeko), dok ne dobijete glatki, zlatni umak.
- Usitnjenu cvjetaču servirajte na tanjure, prelijte curry umakom, posipajte s još malo curryja u prahu i sezamovim sjemenkama.
- Rikolu operite, prosušite te ju začinite Zvijezda ekstra djevičanskim maslinovim uljem, jabučnim octom i solju.
SAVJET: začinjeni rižoto možete držati u hladnjaku do 2 dana. Preporučujem da ga prije konzumiranja držite na sobnoj temperaturi 30-ak minuta.
Ne zaboravite glasati za svoje favorite. Pronađite ih na stranici Gastro zvijezda.