gastro postao
Počasti obitelj ili prijatelje ovom simpatičnom lažnom pizzom od patlidžana prema receptu Julie Child, autorice pravog kulinarskog klasika „Mastering the Art of French Cooking“.
Ovo je zapravo nezahtjevan recept, koji se sastoji od tri osnovna elementa – patlidžana, umaka od rajčice i bogatog sloja mozzarelle i parmezana. Ako ipak nemaš vremena pripremati domaći umak od rajčice, poput Julie, poslužit će i kupovni. Nikako nemoj štedjeti na siru jer će bez kremastog, rastezljivog sira ukupni dojam biti puno slabiji.
Sastojci:
- 1 patlidžan (250-300 g)
- 1 žlica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 ½ žličice mješavine talijanskih začina
- ¼ žličice origana
- 10 listova bosilja
- 30 g naribanog parmezana
- 50 g mozzarelle
- 3 režnja češnjaka
- 400 g oguljenih i nasjeckanih rajčica
Priprema:
- Patlidžan nareži na dva centimetra debele kolutove. Položi ih na papirnate ubruse, posoli ih s obje strane i pričekaj da ubrusi upiju višak tekućine.
- Zagrij dvije žlice maslinovog ulja pa prodinstaj sitno nasjeckani češnjak. Dodaj rajčice, dvije žličice mješavine talijanskih začina i origano i kuhaj dok se ne zgusne. Vilicom zdrobi rajčice.
- Kad patlidžan ispusti višak tekućine, lagano ga pobriši novim papirnatim ubrusima.
- Lim za pečenje premaži maslacem, položi kolutove patlidžana, prelij ih s malo maslinovog ulja te pospite preostalom polovicom žličice mješavine talijanskih začina.
- Peci 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
- Za to vrijeme sitno nasjeckaj listove bosiljka i pomiješaj parmezan i mozzarellu.
- Izvadi patlidžan iz pećnice, stavite na svaki kolut umak od rajčice, bosiljak i mješavinu sira.
- Peci dodatnih sedam minuta, dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnu boju.
Posluži toplo!