Fino zimsko jelo čije su glavne zvijezde prokulice i mesne okruglice gotovo je za samo 25 minuta! Odlično će te zasititi,a osim toga je i bogato hranjivim, zdravim sastojcima
Jako volimo variva, posebno zimi! Jer ništa bolje ne krijepi od zimskih variva. Hranjiva su, zasitna, i jako, jako ukusna, a uvijek im možeš dodati malo svježeg ili suhog mesa! Baš takvo jelo je i ova kombinacija prokulica i mesnih okruglica, nama tako neodoljiva.
Posebno se to odnosi na prokulice koje su, osim što su dostupne zimi s obiljem svojih hranjivih tvari, nego se izvrsno slažu sa svime.Mnogi ih ne vole, a uglavnom je to iz razloga jer su ih kušali smo raskuhane, bez ikakvog okusa, a tako su ukusne kad ih se pravilno pripremi i začini...
Prokulice se mogu kuhati, dinstati, zapeći, grilati, poslužiti s vrhnjem, a od njih se rade fantastični namazi, brzi zalogaji pa čak i zdravi napitci.
Prokulice obožavaju češnjak i pancetu. Osim toga, veseli nas od njih raditi i guste juhe, ali i nadjeve u pitama, a zanimljivo je i da ih Dalmatinci rado jedu uz ribu. Mogućnosti su fantastične, pa prokulice svakako zaslužuju da budu zvijezde zimskih jela!
Ono što je bitno pri kuhanju jest da povrće ne prekuhaš, a kada ga podgrijavaš neka to bude kratko. Naš je prijedlog da što češće jedeš sirovo povrće, ali i ovakva variva koja se savršeno sljubljuju s mesom i aromatičnim začinima.
Prokulice će izvrsno nadopuniti okus češnjaka
foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Lonac s prokulicama i mesnim okruglicama
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Prokulice / Kelj pupčar
600
g
Luk
2
kom
Češnjak
1
režanj
Kukuruz iz konzerve
300
g
Bijeli grah (iz konzerve)
400
g
Mrkva
400
g
Suncokretovo ulje
2
žlica
Mljeveno meso - miješano
500
g
Sol
Papar
Povrtni temeljac
300
ml
Majčina dušica
1
kom
Pelati iz konzerve
400
g
Postupak
Prokulice operi, očisti, ukloni im vanjske listove, zareži ih s donje strane i kuhaj 15-ak minuta u slanoj vodi.
Luk i češnjak oljušti. Luk nareži na ploške, a češnjak nasjeckaj. Kukuruz i grah stavi u cjedilo da se dobro ocijede. Mrkvu očisti, oguli i nareži na ploške.
U loncu zagrij žlicu ulja te propirjaj luk i češnjak. Potom to dodaj mljevenom mesu. Posoli, popapri, oblikuj okruglice te ih poprži na preostalom ulju sa svih strana. Dodaj temeljac, majčinu dušicu, mrkvu i usitnjene rajčice sa sokom pa kuhaj na umjerenoj vatri 10-ak minuta.
Prokulice dobro ocijedi. Zatim ih, zajedno s kukuruzom i grahom, stavi u lonac i promiješaj. Sve sastojke kuhaj još otprilike 5 minuta. Još jednom dobro začini i po želji ukrasi začinskim biljem
Odličan dodatak ovom jelu je baguette s češnjakom.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.